Pajero II - brak OverDrive tak zwanego nadbiegu ASB regulacja przyczyny
matcar69 - 25-04-2018, 08:54 Temat postu: brak OverDrive tak zwanego nadbiegu ASB regulacja przyczyny Witam, zakupiłem niedawno pajero II 3,5V6 z usterką braku nadbiegu w skrzyni automatycznej tzn. czwartego biegu. Przeszukałem forum i znalazłem kilka rozwiązań aczkolwiek chciałbym tutaj opisać w jednym miejscu w kilku krokach przyczyny braku nadbiegu
*OD (Over Drive) włączony nadbieg jest wtedy gdy mamy wciśnięty guzik w rączce zmiany biegów.
*sprawdzenie linek czy są prawidłowo podpięte (foto później, w moim przypadku usterki była dyndająca nie przykręcona linka odpowiadająca za nadbieg (czwarty bieg)), regulacja.
*tps - czyszczenie, regulacja, wymiana.
*sprawdzenie sterownika, podpięcie do komputera (obecnie z zapytań w warsztatach nie było możliwości podpięcia pod komputerami bosch, (później dopisze resztę), a ku mojemu zdziwieniu CDI/F zakupiony w Gordonie połączył się bez problemu), wykazanie błędów, do adaptacji/aktualizacji sterownika skrzyni jeszcze nie doszedłem
*nadbieg powinien włączyć się przy wyższych obrotach na trasie obniżając obroty silnika a co za tym idzie spalanie
|
|
|