To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma 1.6 90km - Problem.. ale z czym dokladnie ?

lostie - 06-05-2018, 12:27
Temat postu: Carisma 1.6 90km - Problem.. ale z czym dokladnie ?
Witam, jestem swiezy na forum takze na wstepie chcialbym sie przywitac ze wszystkimi mitsumaniakami i licze na was ze pomozecie mi z tym co mnie spotkalo. A mianowicie, pacjent to Carisma 1.6 90KM 98r. Otoz problem jest taki, ze gdy wrzucam jakikolwiek z biegow auto stoi w miejscu, predkosciomierz pokazuje predkosc taka jak podczas jazdy na danym biegu, wszystkie biegi od 1 do 5 moge wrzucic bez sprzegla oprocz wstecznego, obczytalem juz chyba kazde forum, a kazdy z mechanikow w moim miescie ma inna diagnoze. Podsylam kilka zdjec na ktorych znajduje sie lewy wewnetrzny przegub , poniewaz to jego wine obstawiam najbardziej. Licze na jakakolwiek pomoc z waszej strony, sam nie za bardzo jestem w stanie zdiagnozowac w czym jest problem tak naprawde, bo to moj pierwszy japonczyk a no i mechanik tez ze mnie kiepski, to co sam znalazlem to wlasnie ten przegub, nie bardzo tez mam czas krazyc od mechanika do drugiego, gdyz pracuje w delegacji i praktycznie caly tydzien jestem poza domem. Z gory wam dziekuje bo juz sam nie wiem. Dodam tylko ze stalo sie to wycofujac na wstecznym z parkingu, po czym wrzucajac jedynke zamielilem kolami i tyle z tego bylo.
https://zapodaj.net/f43c1fb352c3f.jpg.html
https://zapodaj.net/f43c1fb352c3f.jpg.html
https://zapodaj.net/c0f054be21834.jpg.html

Bizi78 - 06-05-2018, 12:34

lostie napisał/a:
Podsylam kilka zdjec na ktorych znajduje sie lewy wewnetrzny przegub , poniewaz to jego wine obstawiam najbardziej.

Gdzie te zdjęcia :?:

lostie - 06-05-2018, 12:52

Bizi78 napisał/a:
lostie napisał/a:
Podsylam kilka zdjec na ktorych znajduje sie lewy wewnetrzny przegub , poniewaz to jego wine obstawiam najbardziej.

Gdzie te zdjęcia :?:

wybacz zapomnialem 😫 juz dodane

plecho1 - 06-05-2018, 14:05

Z tych zdjęć za bardzo nie da się wywnioskować co stanowi problem. Widać jedynie wyciekiu które są dość typowe dla tych autek po sporym przebiegu.
Dobrze by było sprawdzić co opisujesz na kanale, co dzieje się z półosiami jak silnik pracuje z włączonym biegiem.
Możliwe że padło sprzęgło lub uszkodzona jest skrzynia biegów lub któryś z przegubów wewnętrznych. Według mnie najbardziej prawdopodobna jest jednak usterka skrzyni biegów.

czarny.marcin - 06-05-2018, 15:34

plecho1 napisał/a:

Możliwe że padło sprzęgło lub uszkodzona jest skrzynia biegów lub któryś z przegubów wewnętrznych. Według mnie najbardziej prawdopodobna jest jednak usterka skrzyni biegów.

sprzęgło na pewno nie ponieważ prędkość czyta ze skrzyni więc ewidentnie nie ma przeniesienia napędu na koła/koło ,a nie na wałek sprzęgłowy - więc rozwalił się przegub lub mechanizm różnicowy , mogło się tak stać jeśli palimy kapcia na jedno koło. Często w zimie w zaspie podziwiam wyczyny kierowców co tylko dają gazu a śnieg fruwa na 5 metrów do góry a skrzynia na tym cierpi .

plecho1 - 06-05-2018, 17:39

Słuszna uwaga, nie zauważyłem szczegółu z działającym licznikiem.