To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Dźwięk - metaliczny rezonans podczas ruszania

radoxplancer - 13-05-2018, 18:58
Temat postu: Dźwięk - metaliczny rezonans podczas ruszania
Witajcie

Od pewnego czasu podczas ruszania (wolnego ruszania) coś wchodzi w metaliczny rezonans , słyszany z przedniej części samochodu. Nie mogę zlokalizować tego co ten rezonans wywołuje i do tego przy wysiadaniu na drzwiach gromadzą się ładunki elektryczne (drzwi kopią). Myślałem, że elektryzują się mi ubrania, ale każdy kto ze mną jedzie mówi, że podczas wysiadania kopią drzwi.

Miał ktoś taki przypadek ? Co sprawdzać?

kamilox4 - 14-05-2018, 11:02

Mam to samo, tylko że w 1.6.
radoxplancer - 14-05-2018, 11:06

I wiesz z czego się to bierze ?
.swat. - 06-06-2018, 12:08

Mi w trakcie ruszania brzęczała aluminiowa osłona termiczna nad tłumikiem ( zresztą to ta sama która po paru latach odpada).

[ Dodano: 06-06-2018, 12:11 ]
I jeszcze tu jest wątek:

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44417&start=120

plecho1 - 06-06-2018, 12:22

Najczęściej właśnie to takie osłony wydaja te dźwięki, te elementy blaszane narażone na wysoką temperaturę korodują i rozpadają się na łączeniach czy uchwytach i z powodu niedostatecznej sztywności montażu wpadają w rezonans przy odpowiednich obrotach.
Na zbierające się na aucie ładunki elektrostatyczne powinien pomóc pasek uziemiający przykręcony oczywiście do jakiejś metalowej odsłoniętej części karoserii lub zawieszenia.

marmach - 15-01-2019, 23:20

Witam. Ja podczas ruszania słyszę coś takiego jakby z okolic fotela pasażera.
MrWorms - 26-02-2019, 17:56

Generalnie jest tak jak wpomniał plecho1,

@marmach
Ja Miałem w ubiegłym miesiącu to co Ty w swoim Lancerze - w serwisie Mistubishi zdiagnozowali jako problem z osłoną na początku układu plus jakieś podkładki, które były do wymiany - za wszystko zapłaciłem 60zł i pomogło.

pizddd - 05-03-2019, 11:00

Może być też tak, że brzęczy Ci osłona katalizatora. U mnie tak było, pordzewiała i latała sobie, najbardziej gdy silnik zaczynał się rozgrzewać. Zajechałem do mechanika i poprosiłem by mi przyspawał w kilku miejscach, on tak zrobił i odkąd ją przyłapał w paru punktach to już mam spokój.