Eclipse - Techniczne - [4G63] Kondensatory w ECU Widzę tylko 3 ??
Anonymous - 28-03-2007, 15:43 Temat postu: [4G63] Kondensatory w ECU Widzę tylko 3 ?? No cześć,wyjąłem przed chwilą ECU, rozkrecilem i ku mojemu zdumieniu ukazaly sie jedynie trzy nie cztery kondensatory oraz coś podpisane C14 (ze niby kondensator) ale wyglada dla mnie zupelnie jak nic,ponadto to cos jest wkolo usmarowane jakims mazidlem.Załączam fotki.Pomóżcie prosze Nieelektronikowi.Tak teraz sie przygladam i chyba jeden z kondensatorów jest spuchniety tylko nie "w góre" tylko w dół i czuc zapach podobny (tu przepraszam za skojazenie) psich sików na dywanie.
Bartek - 28-03-2007, 18:12
Norma w 4g63DOHC są 3 kondensatory elektrolityczne - masz 100u rozlany....
Zaznaczyłeś kondensator 100 nF - będzie do wymiany, bo ma strawione nóżki
Anonymous - 28-03-2007, 19:15
Wymienione! Zrobilem próbna rundke i jakby lepiej bylo na Pb niz wczesniej ale po pierwszej rundzie nie ma co prorokowac i sie niezdrowo podniecac.Na wypadajace zaplony raczej nie pomoglo ale raczej sie mniej muli na wolnych obrotach na waszce.Kolejny chwast wyrwany, co jeszcze??
[ Dodano: 28-03-2007, 20:00 ]
Oj chyba bede musial jeszcze raz zrobic wymiane,bylem z tym u sasiada-osiedlowego elektronika i powiedzialem mu co ma zrobic,na to on ok i nawet ma takie elementy.te trzy elektrolity gicior bo podpisane ale ten ceramiczny....pytam sie go czy to taki napewno i on na to ze jak kolor i wymiary sie zgadzaja to taki sam.Fakt byly oba biale i identycznych wymiarów ale czy mial racje czy trzeba dla pewnosci skoczyc do elektronicznego ??
Krzyzak - 28-03-2007, 21:59
to nie jest kond ceramiczny lecz smd - czyli do montazu powierzchniowego
na pewno sa na nim jakies symbole i elektronik sobie z tym da rade
natomiast - jak miales okazje sie przekonac - sa ECU z rozna iloscia kondensatorow
jak napisal Bartek - DOHC z tych lat maja ciut inne ECU
Bartek - 28-03-2007, 22:17
Krzyzak napisał/a: | na pewno sa na nim jakies symbole i |
Zdziwisz się - markowane są tylko kolorami obudowy, różnymi dla różnych producentów .\
Zmierzyłem tego konda w sprawnym ECU - ma 100nF
Anonymous - 29-03-2007, 00:05
To jest kondensator ceramiczny typu SMD.
Jutro kupie 100nano i wlutuje.Jeszcze jedno: czy jest tam jakac polaryzacja?
Bartek - 29-03-2007, 00:05
nie
Anonymous - 29-03-2007, 12:06
Bartek napisał/a: | Norma w 4g63DOHC są 3 kondensatory elektrolityczne - masz 100u rozlany....
Zaznaczyłeś kondensator 100 nF - będzie do wymiany, bo ma strawione nóżki |
To co z naszą rozmową na gadu i moim jednym kondensatorze? Będę musiał wyciągnąć komputer i zrobić zdjęcie. Ogólnie ECU wygląda tak samo jak kolegi, tylko nie mam tych dwóch największych kondensatorów - tego na górze i na samym dole. Miejsce na nie jest, dwie strony płytki są zlutowane kawałkami nóżek Tak jakby ktoś wlutował kondensator i później obciął go
Objawy - szarpanie i kopanie do 3k obrotów, knocki, zalewanie lub zbyt uboga mieszanka itp itd.
Bartek - 29-03-2007, 12:09
cyberluk, masz nowszą wersję płytki.....
Anonymous - 29-03-2007, 13:35
Bartek napisał/a: | cyberluk, masz nowszą wersję płytki..... |
Mam nadzieję, bo pomału zaczyna mnie szlag trafiać z tym autem I nie mogę się uporać z tym silnikiem. W sobotę podmiana przepływki - zobaczymy...
Anonymous - 21-10-2009, 10:15
Ja tez mam wylany ten co na pierwszej focie. Podiołżby sie ktoś wymiany tego??
yama - 22-10-2009, 17:00
znajdz elektronika od agd rtv byle mial lutownice nie transformatorowa
Anonymous - 22-10-2009, 17:02
tylko ze oni sie boją. A na forum jest kilku fachowców.... pisałem pw ale cos sie nie odzywaja
[ Dodano: 23-10-2009, 18:16 ]
Kondensatory wymienione w serwisie we wrocławiu na ulicy pomorskiej odrazuwymienil mi to co na pierwszej fotce w pierwszym poście zapłaciłem 50zł auto odpaliło od pierwszego kopa. Pozdrawiam
Anonymous - 21-11-2009, 08:14
Bartek, widzę że niezły wyjadacz z Ciebie jeśli chodzi o ECU wiec mam małe pytanie czy orientujesz się które tranzystory są odpowiedzialne za kluczowanie tranzystora mocy od zapłonu bo mam impulsy tylko jednym wyjściu z ECU na drugim głucho przez co działa tylko połowa cewki i dwa cylindry. Zamieniałem kabelki przy ECU i wtedy działa druga połowa tak więc cewka i tranzystor mocy są raczej sprawne. Widać że ktoś już wcześniej wymieniał elektrolity i zrobił to chyba zanim się wylały bo nie ma na płytce żadnych oznak trawienia. Pozdrawiam
barteski - 21-11-2009, 22:51
mlody321, pomorska ile ?? masz dokładny adres cos tam jest warsztat zakład?? tez podjade to zmienic za wczasu wole zapobiedz niz naprawiac
|
|
|