To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - problem z czujnikiem położenia wałka rozrządu

tomeg2o - 29-05-2018, 23:05
Temat postu: problem z czujnikiem położenia wałka rozrządu
Witam mam problem z czujnikiem położenia wałka rozrządu w 4g63 na starym czujniku auto już nie odpalało, kupiłem nowy używany auto odpala na nim ale chodzi nie równo, zastanawiam się czy kupiłem odpowiedni, ten nowy jest niby z galanta 2.4gdi, ale w katalogach numer jest ten sam
Bzyk_R1 - 29-05-2018, 23:07

tomeg2o, czytaj:

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=103601&start=15

tomeg2o - 29-05-2018, 23:24

Dzięki, czyli trzeba kupic nowy
elektryk - 30-05-2018, 17:12

A mógłbyś bardziej opisać co znaczy że chodzi "nierówno"? Czy to zależy od obrotów albo jakieś inne objawy typu dziwne wibracje? Super jakbyś mógł nakręcić jakiś filmik jak się silnik zachowuje.
Próbuje diagnozować zachowanie silnika u siebie i podejrzewam że mój czujnik czasem źle działa.

stickman - 16-07-2019, 10:39

Wykopuję - z pytaniem: czy wadliwy czujnik położenia wałka rozrządu może powodować problem z utrudnionym zapłonem, szczególnie przy cieplejszym silniku? Po nocy pali auto elegancko, ale w ciągu dnia, po jakiejś kolejnej przejażdżce, nieraz potrzebuje 1-2 sekund do skutecznego zapłonu. Innych hec nie ma - ani check engine, ani problemów z pracującym silnikiem.
tościk - 17-07-2019, 09:04

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że może.
U mnie czujnik wariował głównie przy niesprzyjających warunkach pogodowych, typu tepmeratura na zewnątrz w okolicy 0 i cały dzień silny wiatr z marznąca mżawką. Ogólnie musiało być zimno i wilgotno.

Przy czym miałem dwa scenariusze - albo chwilę zakręcił i odpalił, albo check i mozna było kręcić w nieskończonośc a komp i tak nie pozwolił odpalić.
W tym pierwszym przypadku czujnik i tak zawsze było widać na kompie, tylko w błędach oczekujących, a nie stałych (potwierdzonych). Nawet już w trakcie bezproblemowej jazdy potrafił tam wskoczyć.