Pajero III - [3.2 DID] zapalają się kontrolki kontroli trakcji i ogranicz
ygrek - 11-06-2018, 20:43 Temat postu: [3.2 DID] zapalają się kontrolki kontroli trakcji i ogranicz Może ktoś doradzi co może być przyczyną w/w problemu. Ostatni przejazd autostradą pokazał taki problem. Na piatym biegu przy prędkości ok 110 km/h zapalają sie kontrolki kontroli trakcji i nie ma przyspieszenia. Po odjęciu gazu kontrolki gasną.
zbyszekm2 - 12-06-2018, 09:37 Temat postu: Re: zapalają się kontrolki kontroli trakcji i ogranicz
ygrek napisał/a: | Może ktoś doradzi co może być przyczyną w/w problemu. Ostatni przejazd autostradą pokazał taki problem. Na piatym biegu przy prędkości ok 110 km/h zapalają sie kontrolki kontroli trakcji i nie ma przyspieszenia. Po odjęciu gazu kontrolki gasną. |
Może być coś z pompa wtryskową.
sprawdź koła foniczne
ygrek - 12-06-2018, 20:23
Ok,dzięki Zbyszku. myślisz że może być coś przestawione na pompie czy może np czujnik?
wojtekkkkk - 14-06-2018, 13:26
czujnik położenia
zbyszekm2 - 15-06-2018, 08:53
wojtekkkkk napisał/a: | czujnik położenia |
Też moze byc, ale napisał że na bance chodzi dobrze. więc chyba odpada
Ale widze ze filterek w zbiorniku jest pogięty, więc moze zbiornik od dołu jest wgięty i ogranicza na ssaku przepływ paliwa.
miqnet - 21-06-2018, 14:49
Czesc,
Mam podobny efekt tylko w AT. Po odjeciu gazu wszytko wraca do normy. Z ciekawostek poprawilem zbieznosc kol /tyl/ bo byla b. duza rozbieznosc.
/przy okazji wymiana 4x tuleje do regulacji zawieszenia/ Sprawdze przy nastepnej dluzszej trasie.
Moim zdaniem brak przyspieszenia jest efektem odciecia. Na sliskiej nawirzchni /snieg/ jak jest poslizg to tez auto od razu redukuje moc. Ale moze ktos jeszcze sie wypowie.
Jest podobny watek:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75320
zbyszekm2 - 22-06-2018, 08:24
miqnet napisał/a: | Czesc,
Mam podobny efekt tylko w AT. Po odjeciu gazu wszytko wraca do normy. Z ciekawostek poprawilem zbieznosc kol /tyl/ bo byla b. duza rozbieznosc.
/przy okazji wymiana 4x tuleje do regulacji zawieszenia/ Sprawdze przy nastepnej dluzszej trasie.
Moim zdaniem brak przyspieszenia jest efektem odciecia. Na sliskiej nawirzchni /snieg/ jak jest poslizg to tez auto od razu redukuje moc. Ale moze ktos jeszcze sie wypowie.
Jest podobny watek:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75320 |
Który rok? I napisz dokładnie co się dzieje?
miqnet - 22-06-2018, 11:43
Czesc Zbyszek,
Rocznik 2005 dokladnie jak w opisie pod avatarem.
Jak napisal ygrek, przy predkosci miedzy 110-130 km/h, zaplaja sie kontrolki stabilizacji trakcji ASC
Samochod nadal jedzie ze stala predkoscia ale nie mozna zwiekszyc predkosci - ciagu/mocy. Po zdjeciu nogi z gazu wszytko wraca do normy. Jest to bardzo niedeterministyczne raz wystepuje kilka razy na trasie czasami ani razu, do tej pory zauwazylem ze w upalne dni sie pojawia. Na krotszych trasach objawy nie wystepuja. Mam jeszcze jedna obserwacje, ale nie jestem narazie pewien, czy wplyw ma wlaczony tempomat czy nie. Ostatnim razem zauwazylem ze po zapleniu kontrolek tempomat zupelnie sie wylaczyl - zgasla kontrolka zielona 'cruise'....
Tak jak pisalem wykonalem wymiane zapieczonych srub/tulei do regulacji geometrii zawieszenia i ustawilem zbieznosc /Tyl byl fatalnie rozbiezny i katy pochylenia tez zle btw: scinalo opony/ Sadze ze taka zla zbieznosc mogla byc przyczyna aktywacji stabilizacji trakcji.
Jezeli macie jakies pomysly jak lepiej zdiagnozowac problem lub co moze byc przyczyna chetnie przetestuje porady
Dzieki
Tomek
[ Dodano: 25-06-2018, 13:30 ]
Ciekawy watek na ten sam temat
http://www.4x4community.c...code-Pajero-3-2
U mnie, po podpieciu kompuera pojawil sie wlasnei kod bledu 43 TCV
zbyszekm2 - 26-06-2018, 07:59
Błąd 43 to zawór CTV na pompie z tyłu, dwupinowy, Moze warto zajrzeć do niego?
miqnet - 26-06-2018, 10:57
Bede namawial mechanika do sprawdzenie i przedmuchania. Ciekawe czy jest tam jakis "zloty pyl"
|
|
|