FAQ & How to? - Narzędzia i wyposażenie pomocnicze do prac serwisowych
Anonymous - 29-03-2007, 13:43 Temat postu: Narzędzia i wyposażenie pomocnicze do prac serwisowych Postanowiłem założyć osobny temat. Prosiłbym tutaj o wpisywanie narzędzi i przyrządów, mogących się przydać przy serwisowaniu naszych aut. Nie chodzi mi tu o narzędzia uniwersalne, a bardziej specjalistyczne typu ściągacze, wypychacze, podnośniki, tools for fools itp. Może uda nam się wspólnie stworzyć i uporzadkować bazę koniecznego wyposażenia. Oczywiście nie wszystko jest bezwzględnie potrzebne i niezastąpialne ale pomocne.
Moje propozycje:
1. Podnośnik hydrauliczny żaba - bardzo wygodny do np. unoszenia silnika przy ściąganiu poduszki.
2. Koziołki - gdy trzeba położyć się pod autem, wygodniejsze i bezpieczniejsze niż podnośnik.
3. Miernik uniwersalny.
4. Klucz oczkowy otwarty do odkręcania przewodów hamulcowych.
wojmi1 - 29-03-2007, 16:05
5 klucz zaciskowy morsa wszedzie- gdzie trzeba cos zlapac zablokowac.
6 klucz dynamometryczny do wszelkich srub by dociagnac okreslonym momentem np glowica
7 mlotek a najlepiej ze 3 rozne
8 rurka czytaj przedluzka ramienia /cud wynalazek /
Anonymous - 04-05-2007, 13:40
9. Nasadka 36 lub kawałek rurki o mniej więcej tym wymiarze - do nabijania uszczelniaczy wału korbowego i wałka rozrządu.
10. Klucz do blokowania zębatki wałka rozrządu.
Krzyzak - 04-05-2007, 20:35
gregorbu napisał/a: | 9. Nasadka 36 lub kawałek rurki o mniej więcej tym wymiarze - do nabijania uszczelniaczy wału korbowego i wałka rozrządu.
10. Klucz do blokowania zębatki wałka rozrządu. |
zamiast 9 zrobilem sobie takie cudo z ucietego kawalka walu (jednego z wielu) od kombajnu Claas
a przyrzad nr 10 zrobilem sobie z ucietego kawalka klodki zblokowanego dluga przedluzka 1/2"
wojmi1 - 04-05-2007, 20:55
11 ruchcug to jest takie cudo zeby silnik wyciagnac na lancuszku
12 karimata jak musisz lezec pod autem czym grubsza tym lepsza
13 walki z aluminium i z miedzi mosiadzu do nabijania wybijania
|
|
|