[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A] Kontrolka ładowania i oleju
wierzbiks - 28-06-2018, 20:08 Temat postu: [EA2A] Kontrolka ładowania i oleju Ostatnio, po naprawie alternatora (wymiana regulatora napięcia), zauważyłem że czasami, chyba tylko przy zwalnianiu/hamowaniu, zapalają mi się naraz 2 kontrolki: ładowania i niskiego poziomu oleju. Kontrolki po chwili gasną.
Włączyłem auto-diagnostykę i kontrolki te palą się cały czas - wcześniej tego chyba nie było.
Kontrolka silnika i ABS miga cały czas (brak błędów). Zdjęcie:
https://ibb.co/k12RfT
Jak jest u Was przy diagnostyce?
Co może być przyczyną - jakieś zwarcie?
W poniedziałek podjadę do warsztatu, w którym naprawiałem alternator, ale może coś obstawiacie?
Hugo - 29-06-2018, 08:30
Standard w przypadku kiepskich zamienników regulatorów napięcia. Trzeba kupić lepszy zamiennik regulatora napięcia, a najlepiej sprawny używany alternator.
bialyjayz - 29-06-2018, 21:11
wierzbiks napisał/a: | Ostatnio, po naprawie alternatora (wymiana regulatora napięcia), zauważyłem że czasami, chyba tylko przy zwalnianiu/hamowaniu, zapalają mi się naraz 2 kontrolki: ładowania i niskiego poziomu oleju. Kontrolki po chwili gasną. |
czyli typowa objawa końca szczotek .....
jak pisze Hugo dobry regulator zrobi robotę,z używanymi alternatorami to nie do końca słuszny wybór sam kupiłem używkę i do tej pory leży u mnie w garażu, w porównaniu z moim był w fatalnym stanie, a 180zł sobie poszło....
wierzbiks napisał/a: | W poniedziałek podjadę do warsztatu, w którym naprawiałem alternator, ale może coś obstawiacie? |
masz pewność że zrobił Ci co miał zrobić?
wierzbiks - 29-06-2018, 22:08
Coś tam zrobił - ładowanie mi padło, więc zaprowadziłem auto do elektryka samochodowego (już wcześniej tam naprawiałem inne rzeczy).
Diagnoza była taka że padł regulator i diody - po wymianie jest tak jak pisałem.
Dodatkowo w aucie mam transmiter FM z funkcją wyświetlania napięcia z zapalinczki - wcześniej zawsze to było ok. 14V - teraz zauważyłem że jest różnie.
Sprawdzę jeszcze napięcie ładowania normalnym miernikiem przez weekend...
|
|
|