Outlander I GEN Techniczne - Outlander P 0125
Boro4321 - 18-07-2018, 23:12 Temat postu: Outlander P 0125 Witam
Posiadam outlandera 2004 2 benzyna. Wyskakuje mi caly czas blad p 0125. Wymienilem juz dwie sondy na denso, czujniki temperatury i sprawdzilem termostat jest ok .Emulator drogiej sondy zrobilem i dalej jest ten blad. Dodam jeszcze ze jak jest zimny to odpala i jezdzi dobrze ale jak sie zagrzeje to przy odpalaniu trzeba troche dluzej krecic i jest troche jakby slabszy podczas jazdy. Pokazuje spalanie 12,3. Mial ktos taki przypadek albo wie co moze byc przyczyna?. Dzieki za kazda podpowiedz . Pozdrawiam
staszq2 - 19-07-2018, 00:40
Boro4321 napisał/a: | Mial ktos taki przypadek albo wie co moze byc przyczyna? |
Przyczyną może być problem z instalacji elektrycznej, kabelkach do sondy, sama sonda jeśli nie jest dobrze dobrana - gdzieś mi się obiło o uszy że problem we wtyczkach do sondy był... Lub banalna przyczyna stary płyn chłodniczy. Mimo, że sonda nowa to sprawdziłbym rezystencję czy rzeczywiście poprawnie działa, w dzisiejszych czasach podróbka goni podróbkę.
Jaro1974 - 20-07-2018, 09:14
Do tego jeszcze dochodzi czujnik temperatury płynu chłodzącego, niski poziom płynu chłodniczego, termostat wadliwy, Słabe połączenie elektryczne na wiązce czujnika elektrycznego. Ja sam borykałem się z tym błędem ale w końcu się go pozbyłem. Wymieniłem u siebie termostat, czujnik płynu chłodzącego pierwszą sondę, uszczelniłem wydech i zaślepiłem EGR. U mnie w parze z tym błędem jeszcze był błąd P0170.
[ Dodano: 20-07-2018, 09:17 ]
Możliwe przyczyny
Niski poziom płynu chłodzącego silnik
Wyciek lub zatrzymany termostat otwarty
Wadliwy czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika (ECT)
Wiązka czujnika temperatury płynu chłodzącego silnika (ECT) jest otwarta lub zwarta
Obwód elektryczny czujnika temperatury płynu chłodzącego silnika (ECT) - słabe połączenie
Czytaj więcej: https://www.autocodes.com/p0125_mitsubishi.html
Czujnik temperatury cieczy chłodzącej silnika (ECT) służy do wykrywania temperatury płynu chłodzącego silnika. Czujnik modyfikuje sygnał napięciowy z modułu sterującego silnika (ECM). Zmodyfikowany sygnał wraca do ECM jako wejście temperatury płynu chłodzącego silnika. Czujnik wykorzystuje termistor, który jest wrażliwy na zmiany temperatury. Opór elektryczny termistora zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury.
|
|
|