To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Pompka spryskiwacza?

drattaron - 25-07-2018, 07:14
Temat postu: Pompka spryskiwacza?
Witam!

Dziś rano po uruchomieniu samochodu, zauważyłem, że nie działają spryskiwacze. Włączam i nic, żadnego dźwięku, zero płynu, działają jedynie wycieraczki. Domyślam się, że to może być wina pompki spryskiwacza, czy jest jakiś sposób żeby ją sprawdzić? Gdzie ją w ogóle znajdę? Albo jak zlokalizować usterkę odpowiedzialną za brak reakcji.

Carisma 1.6, 76kW, 2000 rocznik

Pozdrawiam

[ Dodano: 25-07-2018, 08:17 ]
I jeśli wymian a pompki, to jaką firmę polecicie? Bo raczej nie warto kupować jakiegoś chińczyka?

czarny.marcin - 25-07-2018, 08:31

pompki są tam gdzie powinny czyli na dnie zbiorniczka na płyn :mrgreen:
za nadkolem z lewej strony , wyjąć pompkę i podłączyć na krótko do 12V , tylna także nie działa ?
reszta informacji tutaj https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=104968

drattaron - 26-07-2018, 08:33

Tylna to już nie działa ze 2 lata :P zero reakcji u niej. A przód przestał nagle działać wczoraj, gdzie dzień wcześniej jeszcze ładnie śmigała.

Może warto sprawdzić bezpieczniki? Tylko nie wiem jak się dostać do tych w kokpicie, muszę poszukać....

Może ktoś podpowie jak dostać się do bezpieczników w kokpicie tych pod kierownicą? Nie mam bladego pojęcia, a w instrukcji nie ma takiej informacji.

Bizi78 - 26-07-2018, 09:03

Cytat:
Nie mam bladego pojęcia, a w instrukcji nie ma takiej informacji.

Jest na pewno, poszukaj dokładniej ;) .

drattaron - 26-07-2018, 11:49

No szukałem w instrukcji i w dziale z bezpiecznikami jest tylko info gdzie się znajdują, a nie jak się do nich dobrać ;p
Bizi78 - 26-07-2018, 12:05

Nie wiem jak w carismie ale w space starze wystarczy się schylić i są na widoku.
Do wyciągania powinny byc tam szczypczyki.

remi - 26-07-2018, 14:52

Możesz odkręcić ten plastik. Już nie pamiętam ile jest do odkręcania, ale z pewnością w tym schowku jest jedna, resztę zobaczysz. Po odkręceniu plastik trzyma się na solidnych zatrzaskach, więc śmiało szarp, nic się nie połamie. Tak miałem w przedliftowej. W Twojej powinno być tak samo.
plecho1 - 26-07-2018, 15:58

Tak jak napisał remi, trzeba zdjąć osłonę która jest nad nogami kierowcy.
drattaron - 27-07-2018, 13:57

Okej. Spróbuje, właśnie zastanawiałem się czy trzeba to odkręcać, żeby się dostać do tych bezpieczników, ale innego wyjścia nie widziałem