Outlander II GEN Techniczne - Kierownica trzęsie się przy 120 km/h i luźny zacisk tylny
szeryf85 - 27-07-2018, 21:27 Temat postu: Kierownica trzęsie się przy 120 km/h i luźny zacisk tylny Witam,
mam 2 (reszta mniej ważne ) problemy z autem:
1/ przy 120 km/h kierownica się rusza, nie czuć bicia, po prostu delikatnie się rusza Przy większych prędkościach przechodzi. Objaw jest od czasu kupna auta (marzec). Myślałem że to przez opony, bo zimowe i letnie były do wywalenia, ale dzisiaj założyłem nowe opony, a problem dalej występuje. Końcówki drążków niedawno wymieniłem, zbieżność ustawiona. Podczas hamowania nie czuć bicia (kierownica się nie rusza).
2/ podczas akcji serwisowej wymiany silniczka wycieraczek zrobili mi przegląd auta, po przeglądzie mechanik zwrócił mi uwagę że jeden zacisk tylny jest luźny, a drugi ani drgnie. Na tarczach widać nierównomierne zużycie.
Jakieś pomysły ?
Pozdrawiam
barzuc - 29-07-2018, 22:45
Jak na moje:
1) coś z kołami (może felgi, może opony, może kwestia wyważenia kół, może tarcze hamulcowe - choć tu jak zauważyłeś prędzej by było czuć przy hamowaniu). Generalnie ja bym celował w jakieś elementy nieresorowane. Może masz felgi nieoryginalne i brakuje gdzieś pierścienia centrującego?
2) naprawiałbym. Jeśli się nie da przykręcić to wymieniać / regenerować. Na moje - sprawne hamulce to akurat jeden z najważniejszych elementów w aucie (nawet nie wiem czy nie najważniejszy).
A może obie przypadłosci są ze sobą połączone? Przez luźny zacisk (jeśli dobrze zrozumiałem - nie jest zapieczony a po prostu zacisk sam w sobie się rusza / nie jest sztywno przytwierdzony) wytarła się nierówno tarcza (co napisałeś, pytanie jak bardzo nierówno) a przez to przy pewnej prędkości buja delikatnie tyłem a czujesz to na kierownicy?
kajos - 30-07-2018, 00:12
do wymiany uszczelnienia tloczkow,zaciskow a jak terzeba to i nowe jarzma zaciskow
tloczek musi plywac
dobrze tez jest wymienic tarcze
Ceny nie sa duze,powiedzial bym ze nawet tanie a bezpieczenstwo i przyjemnosc hamowania nieocenione
rezon - 30-07-2018, 08:32
szeryf85 napisał/a: | podczas akcji serwisowej wymiany silniczka wycieraczek zrobili mi przegląd auta, po przeglądzie mechanik zwrócił mi uwagę że jeden zacisk tylny jest luźny, a drugi ani drgnie. Na tarczach widać nierównomierne zużycie. | standard w Outkach. Rozebrać przeczyścić, przesmarować prowadniczki. Tarcze niestety do wymiany. Uszczelnienia też można, ale prawdopodobnie nie ma konieczności.
szeryf85 - 30-07-2018, 09:05
Dzięki koledzy za odpowiedzi
1/ kierownica trzęsie się w przedziale 100-120 km/h. Hamowanie nie ma wpływu na zwiększenie lub zmniejszenie efektu. Nie czuć drżenia auta (taki efekt miałem w starym aucie, jak dotknąłem nogą tunelu, to było czuć drżenie), po prostu kierownica delikatnie się rusza w lewo i prawo. Felgi oryginalne, wyważone. Opony zmieniałem w piątek, wulkanizator nie zwrócił mi uwagi że coś jest nie tak.
2/ jeszcze nie dobrałem się do tych zacisków, ale ten luźny rusza się delikatnie w każdym kierunku (jakby był nie przykręcony, a chyba jest), a drugi jest sztywny (nie sprawdziłem czy rusza się swobodnie na prowadnicy).
kajos - 30-07-2018, 11:43
w outkach wlasnie jest tak ze tylne zaciski nawet jak sie zalozy nowe gumki na prowadnice to beda luzne
i bedzie delikatnie to slychac po jezdzie po dziurach przy otwartym okcnie
u mnie tak jest (wszystkie gumowe rzeczy wymienione) i dalej nie robie nic bo i tak po wymianie jarzm bedzie po jakis stukac
jak kupilem auto to po sprawdzeniu zaciskow 1szt w tylnym kole byla tak zawalone ze musialem rozwiercac jarzmo zeby wybic obudowe tloczka
i na ta strone kupilem nowe jarzmo-tam teraz tez jest luz
juniorkm7 - 31-07-2018, 10:28
A jest opcja wymienić te zaciski na jakieś inne które będą pasowały i nie będzie z nimi tyle problemów?
Anonymous - 04-09-2018, 15:17 Temat postu: Re: Kierownica trzęsie się przy 120 km/h i luźny zacisk tyln
szeryf85 napisał/a: |
1/ przy 120 km/h kierownica się rusza, nie czuć bicia, po prostu delikatnie się rusza Przy większych prędkościach przechodzi. Objaw jest od czasu kupna auta (marzec). Myślałem że to przez opony, bo zimowe i letnie były do wywalenia, ale dzisiaj założyłem nowe opony, a problem dalej występuje. Końcówki drążków niedawno wymieniłem, zbieżność ustawiona. Podczas hamowania nie czuć bicia (kierownica się nie rusza). |
Miałem to samo , u mnie dwie alufelgi krzywe ,po prostowaniu felg problem zniknął /koszt ok.160zl/
szeryf85 - 07-09-2018, 23:18
Wymieniałem ostatnio opony, jakby felgi były krzywe to chyba by mi o tym powiedzieli, mam nadzieję...
[ Dodano: 19-09-2018, 14:17 ]
W sobotę biorę się za hamulce tylne. Kupić wcześniej zestaw naprawczy (śruby, gumki), czy obejdzie się bez?
kajos - 19-09-2018, 20:24
kup zestaw naprawczy
bo jak nikt tam nigdy nie zagladal to bedzie sie dzialo
jak wszystko wyszyscisz i nasmarujez to tak samo zabierz sie za przod
szeryf85 - 08-12-2018, 17:28
Hamulce zrobione, wszystko jest ok
Przyczyną trzęsącej się kierownicy okazały się koła, żaden wulkanizator nie pisnął słowem że felga jest krzywa, a 3 razy zmieniałem opony :/ masakra
kajos - 08-12-2018, 19:59
przynajmniej hamulce zrobiles na tiptop
ja kiedys w innym aucie meczylem sie z huczeniem w przodzie
okazalo sie wtedy ze to wina opon
|
|
|