To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Hamowanie

token13 - 09-08-2018, 19:01
Temat postu: Hamowanie
Witam podczas naciskania na pedał hamulca przy niskich prędkościach na zewnątrz jak i w środku auta słychać dosyć głośno dzwięk nie wiem jak go opisać ( jakby ktoś tarł metalem o tarkę do prania recznego :) ) przy hamowaniu z dużych prędkości ten dzwięk nie występuje

Czy ktoś z fotumowiczów spotkał się z takim objawem ? co to może być ?[/list]

jaromir - 09-08-2018, 22:43

Może czas wymienić klocki. Ja mam tak przy hamowaniu z dużych prędkości . Klocki wymieniam w połowie sierpnia podczas drugiego przeglądu.

arokub napisał/a:
Nie ma czujników jakie masz ma myśli, ma tzw. akustyczny sygnalizator, czyli usłyszysz metaliczny dźwięk, że już czas :)
Strona 5-89 instrukcji:
Obrazek

token13 - 09-08-2018, 23:31

Mam dopiero 12000 przebiegu czy to możliwe żeby już wymieniać klocki ?
rezon - 10-08-2018, 12:29

obstawiam raczej lekko zwichrowane tarcze albo mające luzy na prowadnicach klocki. trudno na tylko na podstawie opisu na coś wskazać. Jedno i drugie będzie odczuwalne tylko przy lekkim hamowaniu, przy mocniejszym hamowaniu klocek jest mocno dociśnięty i nie ma luzów. Jeśli lekko zwichrowane tarcze, to można przetoczyć - przy takim przebiegu to będzie dosłownie liźnięcie tarczy i spokojnie będzie mieścić się w normie. Luźne klocki - rozebrać, przeczyścić, sprawdzić sprężyny, nasmarować (zwłaszcza zewn. powierzchnię) i powinno być OK.
Kończące się klocki i tzw. akustyczny sygnalizator to piszczy jak to metal o metal ;)

token13 - 10-08-2018, 13:22

A czym to może być spowodowane ? takie odgłosy słyszalne były praktycznie od początku , zaraz po zakupie auta czy można takie coś zareklamować w serwisie ?
rezon - 10-08-2018, 16:41

możesz zareklamować, ale "hamulce nie podlegają gwarancji", więc tak na prawdę to od serwisu zależy, jak podejdzie. Ale skoro od początku, to raczej będą luźne klocki. Auto w sumie nowe, to wystarczy rozebrać i dać trochę smaru do hamulców na tylną powierzchnię klocków.