Carisma - Techniczne - Rezystancja na 12V przy zapłonie
modrzej - 10-08-2018, 21:24 Temat postu: Rezystancja na 12V przy zapłonie Witam wszystkich.
Mam ostatnio problem z ładowaniem i generalnie zasilaniem w całym aucie.
Po wymianie alternatora, auto jeździło tydzień i znów straciło ładowanie (generalnie podejrzewam padnięty akumulator - dostaje chyba zwarcia i upalił kolejny alternator).
Ale do rzeczy. Na 12V mierząc do masy i przekręconym kluczyku na zapłon, mam bardzo niską rezystancję - 20 ohm. i tu moje pytanie, czy tak ma być? Generalnie wcześniej nie mierzyłem rezystancji całego obwodu przy przekręconym zapłonie. Trudno mi się ustosunkować.
Bez zapłonu rezystancja całych 12V ma ok 4kohm (tu jest chyba ok). Martwi mnie ta wartość na zapłonie.
W poszukiwaniu potencjalnego zwarcia zacząłem wyciągać bezpieczniki i odpinać wszystkie odbiorniki. Po wyjęciu bezpiecznika od panelu klimy, rezystancja wzrasta do 80ohm (co ciekawe, odpięcie panelu nie zwiększa tej wartości).
A dalej jeszcze większa ciekawostka - po wyjęciu zegarów rezystancja wzrasta do 1,2kohm (no takie wartości to ja rozumiem).
Ale generalnie nie wiem, czy coś nie jest gdzieś uwalone, czy ten typ tak po prostu ma i działa na bardzo niskiej rezystancji obwodowej?
Będę wdzięczny, jeżeli ktoś zechce odpiąć aku i pomierzyć wartości na poszczególnych krokach kluczyka.
|
|
|