To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum Dla Pań - Pozbycie się zapachu stęchlizny z mebli i mieszkania

rej - 09-09-2018, 12:18
Temat postu: Pozbycie się zapachu stęchlizny z mebli i mieszkania
Mieszkanie przez ponad rok stało puste. Wyposażone jest w meble oraz inne akcesoria należące do poprzedniego właściciela. Zastanawiamy się w jaki efektywny sposób można pozbyć się tego nieprzyjemnego zapachu takiej stęchlizny? Ozonowanie?
Krzyzak - 09-09-2018, 20:31

Są firmy, które profesjonalnie zajmują się usuwaniem - nie mówię, że trzeba wynająć, ale chociaż podpytać.
Olivia - 09-09-2018, 20:44

Nigdy nie zamawiałam takich usług. Ale to wszystko zależy co chcesz dalej zrobić z wyposażeniem. Najpierw rozglądnij się dokładnie czy gdzieś nie podchodzi grzyb w mieszkaniu. Następnie jeżeli chcesz pozostawić meble zobacz czy wszystko z meblami jest dobrze. Mam tutaj na myśli czy coś nie jest spleśniałe.
Ogólnie rzecz ujmując, smród czy stęchlizna "wchodzi" w materiał organiczny, tj. łóżka, tapety, podłogę czy w ostateczności meble. Jeżeli nie pomogło dokładne sprzątanie musisz się liczyć z wyrzuceniem pewnych elementów wyposażenia.
Doraźnie, pomoże rozłożenie ziaren kawy czy sody oraz wietrzenie - takie długotrwałe.

Obawiam się że powód tzw. stęchlizny jest prozaiczny, brak wietrzenia. Gdy pracowałam w załodze w Kuwejcie ze współlokatorką wróciłyśmy na 3 tygodnie do domu - na ogół zjeżdżałyśmy pojedynczo - po powrocie do służbowego mieszkania nie był przyjemny. Wszystkie ubrania, pościel a nawet dywan musiałyśmy później prać. To wszystko się zatęchło, nie miał kto przewietrzyć czy włączyć nawet klimatyzacji.
Podobnie było gdy latałam w Niemczech. Zawsze gdy wracałam po pobycie w domu, który trwał ok 10 dni, czuć było taki specyficzny zapach / smrodek. Mieszkanie służbowe było remontowane przed moim wprowadzeniem się. Przez to przez cały czas gdy wracałam z domu zalatywało takim tynkiem czy zaprawą. Nie było to miłe, wejście do takiego mieszkania.

Spróbuj najpierw wietrzenia z dokładnym oglądnięciem mieszkania i wyposażenia.

amaj - 10-09-2018, 10:34

Z uwagi na to,ze miałem do czynienia z podobna sytuacją jakiś czas temu ( wynajmowane mieszkanie stało przez rok nieużywane i były w nim stare rzeczy) to mam kilka porad:

wyrzuc wszystkie niepotrzebne bibeloty,szmaty i koniecznie papier toaletowy ( w takich rzeczach czesto się gromadzi stęchlizna)
zamów ozonowanie
soda oczyszczona i olejki
sklepowe zapachy
i koniecznie wietrzenie. Czasami potrzebny jest czas ale na pewno z czasem będzie śmierdziało coraz mniej
edit

Yreneusz - 12-05-2020, 11:12

posprzataj, umyj podlogi, moze jakis zapach postaw - patyczki zapachowe i voila! :)
Olivia - 12-05-2020, 17:58

Myślę że przez półtora roku pozbył się tego zapachu.