Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] "Stukanie" przy ruszaniu przód/tył
master_kacper1 - 16-09-2018, 16:22 Temat postu: [Cari 1.6] "Stukanie" przy ruszaniu przód/tył Witam
Od zakupu samochodu przy ruszaniu do przodu lub do tyłu słychać dziwny dźwięk (metaliczno-głuchy) tak bym go nazwał, podobny do "strzelenia w rure wydechową". Słychać ten dźwięk również przy redukowaniu biegów, kiedy silnik ma powyżej 3000 obrotow. Dźwięk jest krótki szybki po prostu uderzenie.
Byłem na szarpakach, sprawdzaniu zawieszenia, sprawdzaniu poduszek silnika i nic. Oczywiście uslyszalem: "to normalne w carismach albo amortyzator, poduszka silnika albo przegub i najlepiej wymienić wszystko". Nie lubię wymieniąc rzeczy które nie są zepsute.
Czy miał ktoś z Was problem z takim dźwiękiem?
Czy mogę wykonać jakiś test aby wykluczyć sprawne rzeczy i wymienić to co jest zepsute?
Do tej pory sprawdziłem wahacz: zero luzów, końcówki drążka też w porządku
Proszę o porady
plecho1 - 16-09-2018, 20:45
Jeśli podczas jazdy kiedy słychać to stukanie lewarek zmiany biegów dość znacznie przesuwa się raz do przodu i raz do tyłu w zależności kiedy przyspieszasz czy hamujesz biegami to możliwe że to wina którejś poduszki, może dodatkowo poszarp energicznie za silnik może któraś się odezwie. Możesz też podnieć jedno przednie koło i wrzucić jakiś bieg i energicznie pokręcić podniesionym kołem raz w jedna raz w druga stronę, jeśli to jest wina któregoś przegubu to może się odezwie.
|
|
|