To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Opony 33" - czy podejdą pod oryginalne felgi?

grzesix81 - 16-09-2018, 20:51
Temat postu: Opony 33" - czy podejdą pod oryginalne felgi?
Witam forumowiczów,

A więc tak, nabyłem opony 33x12,5x15 , coopery pro, i teraz zastanawiam się czy te opony montować na oryginalne felgi które mam, mówię o takich:

https://sprzedajemy.pl/felgi-pajero-2-leba-2-6bea9f-nr54711406

Dylemat mam z tym , czy aby nie będzie za małe odsadzenie tej felgi, w sensie zbyt dodatnie ET. Mam Miśka z poszerzeniami i zastanawiam się czy nie będą za mocno schowane do środka i czy coś nie będzie obcierać, a nie za bardzo chce mi się wkładać te opony na felgi tylko żeby się przekonać bo na oryginałach mam jeszcze szosówki.

Z góry dzięki za pomoc,

U-96 - 17-09-2018, 09:24

Oryginalne felgi które masz są po pierwsze za wąskie pod opony które kupiłeś
Mają 7" szerokości, a pod te opony idealnie byłoby mieć 10 ", dopuszczalny jest zakres 8,5 " - 11 "
Jednak ludzie jeżdżą na 7 ", opona jest wtedy w kształcie grzyba, w teren przy niskim ciśnieniu daje radę, na asfalcie zużywa się nieprawidłowo.
Ponadto twoje felgi mają ET 10, będą ocierać od wewnątrz o nadkola
Musisz założyć dystanse przy takim ET, albo felgi z ET -15, minimum

Pozdr.

grzesix81 - 17-09-2018, 16:38

Dzięki za odpowiedź,

A z tym obcieraniem, to rozumiem masz na myśli przy skręcie?

Zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem 32", są węższe, dużo gorzej będzie ta guma robić przy calu różnicy?

U-96 - 18-09-2018, 09:57

Tak,
obcieranie przód mam na myśli. Jak już masz 33" to nie kombinuj z następnymi oponami
Na 33" będzie lepiej wyglądać, tym bardziej że masz auto z poszerzeniami, zyskasz też przyzwoity prześwit, a czy lepiej robią.....nie wiem co masz na myśli, bo opona oponie nie równa..........
Jak chcesz to napisz do mnie na priv, mam 3 komplety felg, jeden oddam w dobrej cenie z ET -15
Mocne, Alu, włoski Fondmetal.

Pozdr.