To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - Galant ustawienie rozrządu

radczak - 20-09-2018, 08:53
Temat postu: Galant ustawienie rozrządu
Witam wszystkich. Próbuje uratować auto (Galant 90r 1.8) po ojcu ale z racji wieku auta ciągle coś wymieniam (28 lat robi swoje :) ). Po przejściach z aparatem zapłonowym i przepływomierzem. Próbowałem dojść co może wywoływać wibracje przy 3 tys (auto całe aż dzwoni) trafiłem na wątek o źle ustawionym wałku balansowym. Z racji iż przydałoby się wymienić rozrząd chciałbym wiedzieć jak zrobić to poprawnie. Czy posiada ktoś może jakieś zdjęcia od strony rozrządu (4g37) w którym znajduje się ten sławetny otwór w którym można sprawdzić czy wałek jest ustawiony poprawnie ? Bardzo będę wdzięczny za wszelkie sugestie
se7en - 07-10-2018, 07:33

otwór znajduje sie z tyłu silnika, nie w sposób go nie trafić, bo jest 'pusta śruba' ktora nic nie trzyma. odkrecasz, mozesz wsadzic śrubokret, uprzednio kręc wałkiem balansowym az Ci cały wejdzie.

lepszy byłby specjalny przyrząd na gwint, ale ciezko go opisać, zrobie Ci fotkę ;) 8)

btw przechodziłem to i wibracje przy 3000, zrob to jak najszybciej, bo inaczej bedzie po silniku...

Krzyzak - 07-10-2018, 11:13

nie korzystam z tego otworu - jak jest źle ustawiona pompa oleju, to zębatka sama się obraca i zjeżdża ze znaków - wystarczy tylko lekko ruszyć
to od razu widać - wtedy trzeba zrobić obrót pompą oleju i będzie git

se7en - 09-10-2018, 19:42

no ale dla amatorów sie przyda, nawet na włozenie śrubokręta, nie utrudniaj chłopakowi... 8)