To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Pajero 5D - opony na zimę na asfalt

krakowiak - 23-09-2018, 22:29
Temat postu: Pajero 5D - opony na zimę na asfalt
Witam,
nie chcę wywołać dyskusji "chwalimy swoje", niemniej zapytam :) czy ktoś poleci opony do PII na zimę?
Przede wszystkim kryterium jest przyczepność - mają być pewne do ciężkiego auta i zapewnić max możliwe bezpieczeństwo i ochronę przed poślizgiem na jesiennych mokrych i zimowych śliskich drogach.
Dwa: teren. Dobrze było by jeśli połączyły by ze sobą niewielkie właściwości terenowe. Nie chodzi tu o kopanie się w błocie ale, powiedzmy "rolnicze" i "leśnicze" zastosowanie auta. Mokre koleinowe zabłocone drogi.
Trzy: jeśli były by mało ścieralne - dobrze. Zostawił bym je na lato. Przeżyją kilka sezonów mniej to trudno.
Reszta typu hałas, opory toczenia itp nie są aż tak istotne. Pewnie, jeśli można aż tak wybrzydzać, czemu nie. Ale wątpię.

U-96 - 26-09-2018, 11:54

Goodyear Wrangler Duratrac
Rander - 29-09-2018, 14:52

U-96 napisał/a:
Goodyear Wrangler Duratrac

Duratrac to takie "prawie MT" - raczej błoto i trawa. Na śniegu kiepskie, na lodzie tym bardziej.
Do śniegu to raczej UltraGrip (o ile dobrze pamiętam - mogę jutro sprawdzić). Dużo lepsze niż Duratrac.
Wiem, bo jeżdżę na obu typach. A jeżdżę "prawie wszędzie". Może nie aż tak, jak Waldek
jawaldek ale trochę zjeździłem.

szofer33 - 30-09-2018, 13:15

Ja kupuje teraz DFGOODRICH AT KO2 i zobacze co bedzie ale koledzy chwala.
krakowiak - 30-09-2018, 22:44

Hmmm te Duratracki i AT KO2 to raczej mocno >50% teren. Patrząc na zdjęcia i kostkę na bieżniku nie napawa mnie pewnością do przyczepności na śliskim asfalcie...
Teraz mam Goodyear Wrangler AT/SA. Nie wiem jeszcze jak zima na nich wygląda bo auto mam je od marca. Ale i tak mało na nich mięsa - mają 5 lat.

Yokohama Geolandar A/T? Ma ktoś jakąś opinię?

myszakowaty - 01-10-2018, 12:31

Wszystkie wymienione powyżej opony to są modele letnie... czasem traktowane jako całoroczne ze względu na agresywny bieżnik i oznaczenie M&S ale to nie są opony zimowe.
Skoro priorytetem jest bezpieczeństwo na mokrym zimowym asfalcie i niewielkie właściwości terenowe to ja kupiłbym opony typowo zimowe, oczywiście dedykowane do auta 4x4. Zresztą sam jestem właśnie na etapie poszukiwań takich.

krakowiak - 01-10-2018, 13:38

Przy okazji jeszcze jedno pytanie - jaki rozmiar opon jest standardem w PII?
Znalazłem w manualu do mojego 265/70/15. W manualu na rynek USA 215/75/15. W wyszukiwarce na www sprzedawcy opon 215/ Na aucie mam 245/75/15.

Co kupić? :)

szofer33 - 02-10-2018, 10:59

Kolego standard dla PII to 265/70R15 albo 31x10,5R15.
Opony jak chcesz na zimę typowo to kup zimówki i tyle a co sobie wybierzesz to zależy na co cię stać.
Jak dużo nie jeździsz to kup sobie bieżnikowane (nalewki) Colway NK2-NHK 31x10,5r15 - 350 zł na stronie www.opony-4x4.pl
Jak masz kasę to oryginał Yokohama GEOLANDAR I/T G071 265/70R15.
Zobacz sobie taki test na www.youtube.com/watch?v=fF8E3yMr0P0

Ja zdecydowałem na AT KO2 Bfgoodrich bo mało jeżdżę w zimie a i na lato będą dobre i w terenie też.

Jak policzysz a chcesz mieć fajne opony to za zimówki 2-3 tyś + lato 2-3 tyś i trochę się przykro robi.
Powodzenia w wyborze.

krakowiak - 02-10-2018, 11:55

Test obejrzałem. Wynika z niego, że najlepsza opona to jednak AT i pomijając podjazd pod górkę to na białej drodze z ubitym śniego-lodem też lepiej hamuje. No i jest to zagwozdka :) Szkoda w takim razie, że sprzedałem te opony z XJotem wiosną. Tylko właśnie. Jak jeździłem XJ na nich to wcale nie czułem się bezpiecznie na drodze. W terenie OK, robiły co miały robić.

Na opony jestem w stanie wydać tyle $, żeby było bezpiecznie. Sceny jak z testu miałem na żywo tylko niestety nie w warunkach laboratoryjnych a na uczęszczanej drodze.
Wolę wydać 3k i mieć margines bezpieczeństwa niż cywieć na $ a potem zabraknie 2m... na bezpieczeństwie nie będę oszczędzał.

Koniec końców kupię prawdopodobnie te Yokohamy. Trudno wezmę kredyt, a może używki. A dodatkowo łańcuchy. Jak się w puszczy zakopię, to zakładam i tyle. W ciągarka w garażu leży, może mnie coś zmotywuje do jej założenia.

Mirek1275 - 02-10-2018, 17:51

Kupiłem kiedyś na zimę komplet opon Bridgestone LM25 w rozmiarze 235/75/15.
Bardzo żałowałem tego czynu, bo auto stoi dużo niżej niż na standardowej oponie.
Nie wygląda to dobrze i jest przyczyną stresu, gdy muszę założyć przed zimą takie koła.
Oponę kupiłem taką gdyż w grudniu nie było już innego sensownego wyboru, a jadąc dzień wcześniej na AT cudem wyprowadziłem Pajero z poślizgu.
Dodatkowo wyobraźnia zmusiła mnie, do zakupienia piątej oponki w tym rozmiarze do koła zapasowego.
Na zimówkach jeździ się na białym asfalcie dużo pewniej niż na zwykłych AT.
Bridgestone LM25 w rozmiarze 235/75/15 również nie zachęcają aby zjechać z jakiekolwiek drogi.

szofer33 - 02-10-2018, 21:56

Te AT ale bfgoodrich KO2 sa oznaczone na boku śnieżynka jako że nadają sie do zimy.
Już sam mam dylemat czy warto je kupić jako wielosezonowe wiec może koledzy ktoś napisze mi więcej o tych oponach a zwlaszcza czy w zimie sie na nich da bezpiecznie jezdzic.

krakowiak - 03-10-2018, 12:57

szofer33, nie zwracałem na to wcześniej uwagi ale odgrzebałem foty mojego XJ którego sprzedałem rok temu. Na nim miałem BFGoodrich, nowe, 225/70R16, All-Terrain T/A, ale KO, nie KO2 (nie wiem czy to różnica), również z oznaczeniem M+S i śnieżynką. I powiem tylko tyle, że NIE da się na nich bezpiecznie jeździć.
Co więcej bezpiecznie na nich to było tylko na suchym asfalcie latem i wiosną. Na mokrym "szzzzz". W zimie po mieście na dobrze nasolonych drogach było poprawnie w zakresie do prędkości legalnych, ale już kiedy mieliśmy mróz i suche lekko białe drogi, nawet główne arterie miejskie, czuć było mniej oporów kierownicy. Za miastem nawet nieodśnieżone dostatecznie pobocze z którego nawiało białym sprawiało, że czuło się, że auto walczy z poślizgiem. I tak przez zimę na drogach 40km/h i na d... ogon osobówek. Próba dodania gazu od razu kończyła się jego ujęciem i kontrą. Co działo się, jak zima zaskoczyła drogowców to szkoda gadać. Hamowanie wstecznym w korku przy podjeżdżaniu żabimi skokami m.in. Wg mnie to nie są w żadnym stopniu bezpieczne opony. Może KO vs KO2 ma jakieś inne lamelki, mieszankę... nie wiem.
XJ to oczywiście inne auto - puszka, lekka, mocna (4.0 185KM). XJ miałem w wersji SelecTrack więc od października do marca na stałe włączony był 4x4 FullTime.

szofer33 - 03-10-2018, 13:53

Dziękuję za cenne uwagi. Nie wiem też czy KO a KO2 to jakaś różnica ale pewnie niewielka.
Coraz bardziej mnie przekonuje (czytając różne opinie w necie) że lepiej chyba kupić zimówkę na zimę i letnia na lato. Mieszkam w Bieszczadach i śniegu przeważnie mam full, więc zimówka pewnie będzie bardziej rozsądnym pomysłem. W terenie bardzo mało jeżdżę a AT to bardziej chyba do terenu polecają niż po drodze.
Jeżdżę nie za wiele w zimie co dwa dni 20-30 km więc chyba zdecyduję się na tanią nalewkę/bieżnikowaną a na lato kupię coś z wyższej półki bo już wtedy zaczynam dłuższe trasy, wycieczki itd.
Bardzo dziękuję za cenne porady.

ZYZY91 - 03-10-2018, 21:30

Od ponad roku jeżdżę na BFG AT KO2, czyli jedna zima zaliczona i jak na razie nigdy mnie nie zawiodły, czy to na śniegu, czy na oblodzonej drodze. Na śliskiej nawierzchni dopiero przy naprawdę ostrym hamowaniu włącza się ABS, ogólnie nie odczułem różnicy w porównaniu do typowo zimowych opon. KO2 to następca KO i w porównaniu do KO trochę lepiej zachowują się na śliskiej nawierzchni, mój znajomy jeździ takim samym autem na oponach KO i subiektywnie KO2 wydają się bardziej przyklejone do drogi. No i KO2 są znacznie cichsze od KO, w danych technicznych to chyba 4 dB, podczas jazdy na trasie prawie ich nie słychać.
szofer33 - 05-10-2018, 08:56

No to mam zagwozdkę czy kupić BFG AT KO2 czy zwykłą zimówkę :)
Dużo nie jeżdżę i prawie wszystko po asfaltach, więc chyba opona całoroczna byłaby lepsza dla mnie i bardziej ekonomiczna niż dwa komplety (zima-lato).

Jak ktoś ma doświadczenia w zimie na BFG AT KO2 to proszę o info. czy ta opona daje sobie radę na ośnieżonych asfaltach w zimie.

Pozdrawiam.