Outlander II GEN Techniczne - [II 2.4 MIVEC] Zmiana radia Rocford Fosgate na nawigację And
rychoo - 25-09-2018, 20:37 Temat postu: [II 2.4 MIVEC] Zmiana radia Rocford Fosgate na nawigację And Witam wszystkich forumowiczów.
Posiadam Mitsubishi Outlander 2,4 z CVT z 2011 roku.
Ostatnio wymieniłem w nim fabryczne radio Rocford Fosgate na nawigację z Android. Nie znalazłem filmu z taką zamianą, dlatego postanowiłem nagrać film instruktażowy. Mam nadzieję, że pomogę osobom które przymierzają się do takiego przedsięwzięcia. Polecam, bo naprawdę warto. Znacznie zwiększył się komfort użytkowania auta, że o wyglądzie nie wspomnę
Uprzedzając pytania, navi kupiłem na AliExpress za połowę ceny Polskich ofert. Ekran 9 cali IPS, 2 GB RAM, 32 GB ROM, 8-rdzeniowy procesor, system Android 8,1. Sterowanie w kierownicy, możliwość podłączenia kamery cofania, rejestratora jazdy, monitorów w zagłówkach. Możliwość ściągnięcia dowolnego programu, czy nawigacji ze Sklepu Play. Oczywiście Bluetooth i internet przez WiFi Direct.
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=lsV0TDDyEjs
Link do sklepu: https://www.aliexpress.co....1e545a5amsAxvX
miburzawa - 26-09-2018, 09:02
genialny poradnik! wrócę z wakacji to zamówię sobie wraz z kamera cofania. dzięki
lucano - 26-09-2018, 09:26
Super wreszcie ktoś to zrobił. Szkoda tylko że nie słychać było co mówisz co za przewody ciągnąłeś. Anteny GSM i GPS?
kajos - 26-09-2018, 11:21
mialem podobne radio
ale uzywajac przez jakis czas doszedlem do wniosku ze regulacja glosnosci powinna byc jednak reczna (na potencjometrze)
niestety pekl mi dotyk w nim u musialem radio wyrzucic (nigdzie nie znalazlem dotyku do tego radia)
no i u mnie problem jest z interfejsem CanBus bo mam orginalne radio 2DIN
lucano - 26-09-2018, 11:46
Samoczynnie pękł ten dotyk? Obawiałem się takiej sytuacji i zastanawiałem co wtedy zrobić? Czy da się to gdzieś naprawić? Teraz już wiem że będzie fajnie do pierwszej usterki.
kajos - 26-09-2018, 15:58
nie da sie naprawic
to tak jak by szyba pekla a w niej sa sciezki
ogolnie wyswietlacz dziala bo to nastepny ekran a na nim jest ekran dotykowy wlasnie
szukalem juz wszedzie ale nie idzie dostac
kazik70 - 05-10-2018, 10:59
Dzięki za film, podobny model miałem upatrzony, a może identyczny tylko z większą ilością ramu. Jak to chodzi? Płaciłeś jakieś cła?
A z szybką trzeba do chińczyka pisać, pewnie może sprzedać sam ekran.
rychoo - 06-10-2018, 20:10
Chodzi dobrze. Ekran reaguje żwawo, bez zacięć.
Całość kosztowała mnie +-1250 PLN, w tym kamera cofania w miejsce oryginalnego wycięcia i cło (137 zł.) Planuję jeszcze dokupić rejestrator jazdy podłączony radionawigacji i na stałe do zasilania pojazdu: https://s.click.aliexpress.com/e/EB5VxVO
Markymark - 11-10-2018, 10:43
A ja sie pochwale że wymieniłem chińczyka na oryginalne MMCS W12 dzięki koledze Tokyo i jestem zadowolony, jakość dżwięku na fabrycznym Rockford jest o wiele lepsza. Co prawda MMCS ma swoje ogranicznia w stosunku do audio z Androidem ale pod kątem tonacji i dynamiki dźwięku ten zestaw fabryczny gra chyba lepiej
rychoo - 11-10-2018, 11:24
Nie jestem audiofilem, ale jak uruchomiłem to radio z Androidem to zaskoczyła mnie właśnie wyrazistość audio. Być może jest to subiektywne odczucie, ale jestem pewien, że ten zestaw również gra lepiej od Rocford'a.
rezon - 11-10-2018, 13:52
miałem dokładnie takie same wrażenia - cały Rockford dopiero po podłączeniu chińczyka nabrał głębi dźwięku
kazik70 - 10-11-2018, 19:56
Trochę użytkujesz już to radyjko, jak się sprawuje? Dostrzegasz jakieś wady?
Potargany - 27-02-2020, 19:32
Przepraszam że odświeżam starego kotleta ale mam pytanie do rezona
Cytat: | miałem dokładnie takie same wrażenia - cały Rockford dopiero po podłączeniu chińczyka nabrał głębi dźwięku |
i rychoo
rychoo napisał/a: | Nie jestem audiofilem, ale jak uruchomiłem to radio z Androidem to zaskoczyła mnie właśnie wyrazistość audio. Być może jest to subiektywne odczucie, ale jestem pewien, że ten zestaw również gra lepiej od Rocford'a. |
jak po dwuch lata użytkowania się sprawuje, czy dalej jesteście zadowoleni i czy kupiliście te radia z linku wyżej czy jakieś inne ?
|
|
|