Outlander II GEN Techniczne - [II 2.4 MIVEC] Nie ursza
dojo - 20-10-2018, 00:28 Temat postu: [II 2.4 MIVEC] Nie ursza Witam, na autostradzie przy prędkości 160-180 pojawił się świst a potem spadek mocy. Przy spokojnym dodawaniu gazu do 2k jechał do około 100 km/h, przy mocniejszym świszczał. Potem pojawiły się problemy przy rozpędzaniu - szarpanie. Przy zatrzymaniu na światłach szarpnął i zgasł. Potem start na małych obrotach ruszył i powoli dał się rozpędzić. Teraz przód i tył na minimalnym gazie ledwo jedzie i szarpie strasznie.
Dodam przebieg 140k km, skrzynia oczywiście CVT.
Pomocy. Jestem 400 km od domu.
kazik70 - 20-10-2018, 08:03
Kiedyś przeżyłem identyczną historię, więc współczuję bardzo.
W służbowym aucie, u nas winne było sprzęgło a konkretnie jego docisk,
na takim ślizagającym się, również przejechaliśmy ponad 400km,
grunt to jak najmniej się zatrzymywać i jechać bardzo łagodnie.
Ale u Ciebie już chyba po? Trzymam kciuki by to nie była skrzynia i za szybki powrót.
dojo - 20-10-2018, 08:23
No tylko że to jest automat cvt czy tu jest coś takiego jak docisk?
Ech.
kruhy84 - 20-10-2018, 09:41
u Ciebie zapewne poszło sprzęgło hydrokinetyczne lub jak kto woli konwenter momentu obrotowego. jak sprawy nie chcesz pogoryszć np. o zatarcie pompy i inne uszkodzenia to proponuje powrót na lawecie. nic innego nie wymyślisz sam.
dojo - 23-10-2018, 13:53
Wróciłem,
komputer nie wywala żadnego błędu skrzyni itp.
Podobno coś blokuje mechanicznie. Nawet przepchać nie bardzo się go da na N
elmundialo - 23-10-2018, 17:18
Daj znać jak sie sprawa zakończy.Pzdr
kajos - 23-10-2018, 19:10
dojo napisał/a: | Wróciłem,
komputer nie wywala żadnego błędu skrzyni itp.
Podobno coś blokuje mechanicznie. Nawet przepchać nie bardzo się go da na N |
odkrec wal (4 sruby) i zobacz czy da rade przepchnac jego
kazik70 - 24-10-2018, 07:59
A jak powrót wyglądał?
dojo - 24-10-2018, 15:51
Powrót na lawecie.
Diagnoza: łańcuch w skrzyni się rozwarstwił i zblokował.
Także grubo
Trzeba wolniej jeżdzić.
elmundialo - 24-10-2018, 18:32
Dokładnie. Raz jak go kupiłem, chciałem sprawdzić ile pójdzie na autostradzie W D. Przy 190 km/h wszedł w tryb awaryjny i obniżyć prędkość do 100 musiałem. Wróciłem do domu ,zleciłem wymianę oleju w skrzyni . Już nigdy tyle nie jechałem. Wg tego co czytałem ale przedewszystkim z własnego czteroletniego doświadczenia wiem, auto nie lubi ani prędkości ani przyspieszen gwałtownych . Koledze współczuję bo wydatek ogromny się szykuje.
kajos - 24-10-2018, 19:04
a automat ma chlodnice oleju?
jesli nie lub ma to mozna by zrobic wieksza chlodnice z przodu auta- byc moze by to pomoglo
elmundialo - 24-10-2018, 21:36
Ma chłodnice, przynajmniej mój model.
kruhy84 - 25-10-2018, 20:33
cvt mają chłodnice. nie mają 3,0 v6 ale tam jest skrzynia zwykła hydrauliczna.
co do awarii kolegi to zapewne pójdzie też pompa oleju, dwa filtry no i ja bym jeszcze sprawdził sprzęgło hydrokinetyczne jak już wszystko wyjęte. oczywiście wszystko będzie sporo kosztować no i mam nadzieje że robi warsztat który ma o tym pojęcie.
kazik70 - 26-10-2018, 09:16
Mój GT, z silnikiem 3.0 V6 jak najbardziej ma chłodnice, skrzynia tak jak piszesz hydrauliczna.
alegator - 26-10-2018, 18:14
gorąco odsyłam do mojego wpisu dotyczacego przegrzania skrzyni CVT. To niestety moze sie zdarzyć. Te skrzynki - jak słusznie zuwazył mój przedówca - nie lubia dużej predkosci. Ja równiez miałem taki sam przypadek i identyczne okoliczności, tez chciałem sie popisać mozliwościami mojego autka (OII, 2,4 CVT) i rozgoniłem go do prawie 200 km/h , niestety długo nie pojeżdziłem . skrzynia nagrzała sie i pojazd wszedł w tryb awaryjny i studzenia skrzynki. przez 10 min prędkość nie przekraczała 100 km/h. Po tym czasie wszystko wróciło do normy. Zalecono, zeby wymienić olej i tak zrobiłem. Pojechałem do Kisielnickiego w Szczecinie, gdzie zrobiłem diagnostyke skrzyni, wymieniłem olej i filtry (olej oryginalny) . Okazało sie, że nic szczególnego sie nie stało. U Ciebie trudno powiedzieć co moze być, nie koniecznie skrzynia. Ona po epizodzie przegrzania powinna wrócic do normalnego stanu i takie zdarzenie nie powinno mieć wpływu na stan techniczny zespołu. Po to jest ten układ , który zapobiega przegrzaniu.
|
|
|