To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] za szerokie lacze ET35 205/55/15

Anonymous - 01-04-2007, 23:15
Temat postu: [CA4A 1.6] za szerokie lacze ET35 205/55/15
wsadziłem na tył fele 15'' ET35 z oponkami 205/55 i obcieraj± o błotniki. my¶lałem o zagięciu rantów. teraz jest w kształcie litery L i chciałbym z teo zrobić w kształcie litery U

jesli kto¶ robił dajcie jakie¶ instrukcje
chyba że macie inny sposób na to

Anonymous - 02-04-2007, 13:09

Jezeli dobrze Cie rozumiem to ja tak robilem w poprzenim colcie przy felgach 16 nie pamietam jakie mialy ET, ale masz dwa wyjscia albo jedziesz ztoczyc felge do slusarza, albo wlasnie klepiesz ranty ja wybralem to drugie a jak to zrobilem hmm, auto na podnosnik sciagnalem kola mlotek do reki i klepiesz po rantach tylko nie tak zeby Ci sie odrazu zgielo tylko duzo klepiesz po calosci od jednego konca do drugiego i z powrotem az Ci sie bedzie przyginalo, potem najlepiej wez sobie czarnego baranka do konserwacji i pedzelkiem nalo na rant w celu zabezpieczenia !
sruba - 02-04-2007, 13:23

1. przede wszystkim masz za duze opony 205/55/15, kiedy "standardowo" powinnienes miec 195/50/15 (w/g przelicznika z rozmiaru oryginalnego 175/70/13)
2. do zaginania nadkoli jest specjalne "urzadzenie walcujace" - nie polecam podginania mlotkiem, bo mozesz zniszczyc samochod.
3. pomysl nad wymiana opon, ewentualnie nad zmiana zawieszenia.

Anonymous - 02-04-2007, 14:33

własnie dzi¶ pozaginałem ranty i zakleiłem silikonem...wydaje mi się że nie bedzie obcierało ale musze kogo¶ z tyłu posadzic bo tylko wtedy obcierało.
dam znać jak kogo¶ przewioze z tyłu.

Kleju - 02-04-2007, 15:52

biedrzyk napisał/a:
własnie dzi¶ pozaginałem ranty i zakleiłem silikonem...

silikon to jest najgorsze rozwiazanie!!!! Nie dosc ze zacznie Ci rdzewiec pod silikonem nawet nie zobaczysz jak Ci sie zrobi dziura w blotniku. Lepiej czym predzej wybierz ten silikon i zrob to jak ktos wczesniej pisal barankiem i do tego jeszcze konserwacja popraw!!!

Anonymous - 02-04-2007, 22:05

hmmm... ciężko będzie wydłubać ten silikon... jak przeżre mi błotnik to wtedy kupie jak±¶ reparaturkę i wspwawam... narazie po¶migam tak jak jest... a baranka trzeba robić specjaln± maszynk± jak±¶ czy można jako¶ domowym sposobem??
czarnuch23 - 07-04-2007, 12:03

Baranka kupisz w spraju (moze gramature bedziemial ciutke inna niz ten ktory robi sie z puszek kompresorem) Zasada dzialania jest prosta.. oczyszczasz miejsce malowania (jak masz juz malutkie ogniska rdzy polecam Dinitrol RC900 doslownie wyzera rdze i na to mozesz klasc baranka (malujesz jak zwyklym sprajem) i nie powinno byc problemow ...
Mnie to czeka po swietach tyle ze ja narazie mam zabezpieczone farba antykorozyjna (bedeja usowal bo jest koloru bialego i na czarnym samochodzie wyglada obciachowo)

Anonymous - 07-04-2007, 13:39

lux... od razu zrobie progo bo rudy sie wżera :)