Outlander II GEN Techniczne - [II 2.4 MIVEC] Dziwne działanie skrzyni CVT
Siwy21 - 29-10-2018, 18:10 Temat postu: [II 2.4 MIVEC] Dziwne działanie skrzyni CVT Jestem świeżym posiadaczem Outlandera że skrzynią CVT i zastanawia mnie sposób jej działania. Dokładnie chodzi o to, że na zimnym silniku i skrzyni, przy lekkim przyspieszaniu skrzynia tak jakby nie może się zdecydować i najpierw wchodzi na wyższe obroty, następnie dosłownie na chwilę obroty spadają na mniejsze i ponownie wracają na wyższe. Wygląda to tak jakby skrzynia zmieniała bieg na wyższy, ale wtedy obroty są za niskie i wraca na niższy bieg i wyższe obroty.
Występuje to tylko jednokrotnie w całym zakresie przyspieszania, nie powtarza się co chwilę. Dzieje się tak tylko przy lekkim przyspieszaniu, a gdy gaz wciska się mocno to ten problem nie występuje. Na dobrze rozgrzanym silniku też już tego nie ma. Dodam, że olej w skrzyni był wymieniony i nic to nie zmieniło. Filtry były w miarę czyste, z minimalnym szlamem, bez opiłków.
Poniżej link do filmiku, czy to normalne działanie tej skrzyni czy mam się obawiać?
Skrzynia CVT
elmundialo - 29-10-2018, 20:14
Witam. Ciezko z tego filmiku cos wnioskować. Widzę po obrotach że delikatnie operujesz gazem wiec wg mnie możliwe jest że jeżeli minimalnie cofniesz nogę to bieg zmienia a gdy dostanie wiecej gazu znowu zmienia.Z drugiej strony piszesz że na ciepłym tego nie masz. Dobrze by bylo żebyś miał porównanie u kogoś innego.U mnie tez bardzo czesto te biegi zmienia .
qbota - 29-10-2018, 23:33
Jeśli przez cały filmik nie zmieniałeś pozycji pedału gazu, jechałeś po równej drodze to jest to zachowanie bardzo dziwne. A jak na zimnym depniesz mocniej to co się dzieje? Trzyma równo czy też faluje?
Może jakiś dłuższy i nieco stabilniejszy filmik obejmujący też prędkość?
Siwy21 - 29-10-2018, 23:59
Pedał gazu w tym samym położeniu i to jest właśnie dziwne. Na zimnym i na ciepłym nawet jak depne do podłogi to obroty nie opadają, a trzymają się na wysokim poziomie. Poza tym skrzynia działa naprawdę płynnie, bez szarpnięć.
Jeszcze przyjrzę się uksztaltowaniu drogi, bo może rzeczywiście jakaś minimalna górka ma na to wpływ, a zwykle na zimnym silniku startuje w tych samych miejscach.
krzychu - 30-10-2018, 08:23
No ale to może wskazywać też na uszkodzenie potencjometru na pedale gazu... Lekkie szumy i skrzynie może tak reagować (odczytuje chwilowe cofnięcie pedału)…
Ludzie tam psikają jakimiś środkami do potencjometrów i na chwilę pomaga...
Siwy21 - 30-10-2018, 12:40
Ciekawe, sprawdzę to. Dostęp jest z kabiny pod pedałem?
krzychu - 30-10-2018, 13:40
Nie wiem jak to jest w Outlanderze… Ale problem z potencjometrem jest w wielu samochodach po jakimś czasie szczególnie jak jest wilgotno.
Siwy21 - 04-11-2018, 13:40
Wrzucam jeszcze jeden filmik, który udało mi się nagrać.
https://youtu.be/9_wXIq_sEcs
Pozycja pedału gazu w jednym położeniu. Droga płaska, bez żadnych pagórków.
Pryskałem również preparatem w ten potencjometr od pedału gazu, ale bez zmian.
Czy po podłączeniu interfejsu pokaże on błąd od potencjometru jeśli coś rzeczywiście byłoby z nim nie tak? Poza tym polecacie jakiś interfejs do naszych Miśków?
krzychu - 04-11-2018, 21:38
Nie pokaże skoro się nie świeci żadna kontrolka.
Może interfejs OBD na BT i skoro chcesz sam diagnozować. Sparujesz z telefonem, ściągniesz torque i zobaczysz np. wykres obciążenia silnika lub podciśnienia (z pamięci pisze bo dawno się nie bawiłem) i zobaczysz czy to silnik ma zmienne obciążenie czy to skrzynia wariuje...
qbota - 05-11-2018, 10:59
Spadek obrotów dość normalny (zapina się lock). Ale potem pójście do góry jest bardzo dziwne.
Może spróbuj tego:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cvtz50.cvtz50&hl=pl
Nie wiem czy działa ale wygląda dość zachęcająco.
Siwy21 - 05-11-2018, 13:14
Może być fajna apka, pytanie tylko na co należałoby tam zwrócić uwagę i jakie powinny być parametry z prawidłowo działającą skrzynią?
qbota - 05-11-2018, 15:22
To jest głębsze pytanie o to czy chcemy być mechanikami czy klientami mechaników
Ja bym poszukał info o błędach raportowanych przede wszystkim.
Nie sądzę, żeby chodziło o uślizgi łańcucha bo Twoje filmy są przy żadnym obciążeniu. Faktem jest, że zimna skrzynia zachowuje się inaczej niż ciepła ale takiego czegoś nigdy u siebie nie obserwowałem. Może być to czujnik temperatury który mówi komputerowi, że już jest ciepło (a więc załącza lockup) po czym jednak mówi, że jest zimno i lockup puszcza. Jeśli by tak było to powinieneś zobaczyć wahania temperatury CVT.
Może być tak, że temperatura nie będzie się bujać, a zamiast tego zobaczysz bujanie prądu przy ClutchLockup.
Bardzo prawdopodobne jest również, że wszystko co powyżej napisałem to brednie: nie mam żadnego praktycznego ani teoretycznego doświadczenia w tych sprawach z jedyne czym dysponuję go logika i dedukcja.
Niestety nie mam ELMa na BT więc nie porównamy wyników, chyba, że wpadniesz do mnie to użyczę auto.
ps. sprzedam OII, 2011 CVT 2.4 135kkm, RF+android, pierwszy właściciel.
krzychu - 05-11-2018, 16:54
qbota napisał/a: |
Niestety nie mam ELMa na BT więc nie porównamy wyników, chyba, że wpadniesz do mnie to użyczę auto.
|
Warto, kosztuje parę złotych a teraz to się bardziej przydaje niż zestaw kluczy...
Ps. Skąd masz OII z 2,4 jako pierwszy właściciel? Przytaskałeś go na mienie z USA?
Siwy21 - 05-11-2018, 17:13
Więc jak na razie zaopatrzę się w ELMa i będę obserwował.
qbota - 05-11-2018, 19:36
Mam ELMa w wersji tej "lepszej" na kablu i tej niby nowszej czyli podróby na BT. Przez ten na kablu mogę zrobić dużo więcej niż przez tego BT. Ten pogram do CVT mi na tej podróbie nie działa.
OII 2.4 kupiłem w Polsce w salonie w 2011 roku. Normalnie były w ofercie wtedy.
|
|
|