To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Przerywa przy przyspieszaniu z niskich obrotów

Lukaszdzi - 29-10-2018, 19:32
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Przerywa przy przyspieszaniu z niskich obrotów
Witam
Mam mały problem który trochę mnie już irytuję i nie mam już pomysłu na to.

Mianowicie auto ma napady szarpania podczas przyspieszania - gubi zapłon. Tzn np dotaczam się do skrzyżowania wrzucam 2 i powoli przyspieszam od 1000 obrotów w górę

Czasem dzień - dwa jest OK, czasami szarpnie raz a czasami ma dzień że dławi go dodając gazu że prawie zwalnia. Na wyższych obrotach jest możliwie OK.

Na luzie pracuje równo, nie gaśnie.

Co zostało wymienione:
- Pół roku temu przewody, palec kopułka - jakieś 5 tysięcy max
- Teraz podejrzewałem świeczki więc wymienione
- Aparat zapłonowy po odkręceniu okazał się jakiś poklejony silikonem i bardzo ciężko się obracał więc poszedł won i wstawiłem nieźle wyglądającą używkę
- Wtyczka ta na aparacie zapłonowym była trochę podśniedziała - wyczyściłem wszystko

- Kombinacje z palcem kopułką z używanego aparatu lub te wymienione wcześniej nie dają rezultatu

- Szarpie na LPG i na benzynie nie ma na to reguły

Nie podłączałem jeszcze kompa, chyba na tym się skończy, albo od tego trzeba było zacząć ale diagnoza że przecież to na pewno świece...

Może ktoś ma jeszcze jakiś sensowny pomysł albo miał podobne objawy?

Krzyzak - 29-10-2018, 20:04

U mnie przewody janmor (jeśli dobrze pamiętam) na LPG wyglądały tak:

dopóki jeździł na Pb nie było nic czuć a przy gazie już szarpało... co prawda tylko na wolnych obrotach, tylko gdy działała klimatyzacja... objawy dziwne i do końca podejrzewałem gaz - dopóki nie wsadziłem tam ręki by sprawdzić podciśnienia a tu jak mnie nie walnie :)

także kiepskie przewody mogą niestety tak działać