To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsu 01T by Piotrek

Piotrek_crx - 31-10-2018, 15:51
Temat postu: Mitsu 01T by Piotrek
Po wieloletniej przygodzie z Hondami (Civic 4g, CRX IIgen, CRX Del Sol, Civic Coupe i Civic Type R), przyszedł czas na kolejnego japończyka, tym razem Mitsu :)

MODEL: Mitsubishi Outlander Turbo

SILNIK: benzyna, 2.0T 4G63T, zalany olejem Valvoline 5W40

UKŁAD DOLOTOWY:
-OEM

UKŁAD WYDECHOWY:
-OEM

ELEKTRONIKA:
- OEM + Moduł DRL + czujniki cofania + kamera cofania

UKŁAD NAPĘDOWY: AWD
- OEM

ZAWIESZENIE:
- OEM

UKŁAD HAMULCOWY:
- OEM + klocki TRW (plan na coś większego i lepszego)

KOŁA: lato 17" OEM, zima 17"

BODY-KIT: OEM + DRL w zderzaku

ŚRODEK:
- OEM O1T

CAR-AUDIO:
- głośniki OEM
- radio Blaupunkt z navi + zintegrowana kamera cofania

Plany:
- wymiana zbiornika paliwa, czeka na montaż w pełni ogarnięty przez Staszka (dzięki bardzo :) )
- wymiana tulejek metalowo gumowych w mocowaniu dyfra, pewnie wpadną z Olkusza :)
- blacharka do poprawek, ale to już na wiosnę
- wymiana oleju w skrzyni biegów i dyfrze

jakiś mega wielkich planów co do auta nie ma. Ogarnąć żeby fajnie jeździło i wyglądało. Zastanawiam się nad programem co by podnieść trochę moc, ale to dopiero jak będzie wszystko inne ogarnięte jak należy :)

Bzyk_R1 - 31-10-2018, 16:03

Witamy w stadzie. Wreszcie nam go pokazałeś. Trafiłeś w bardzo dobry czas bo O1T jest teraz dużo na forum i będzie wielu doradców odnośnie ulepszania. Gratki zakupu i oby się sprawował ;-)
lolo.lolo - 31-10-2018, 20:44

Piotrek_crx napisał/a:
Zastanawiam się nad programem co by podnieść trochę moc

... bardzo dobry pomysł ... :lol:
fajny, bo czarny :twisted:

W@sio - 02-11-2018, 09:01

Bzyk_R1 napisał/a:
Trafiłeś w bardzo dobry czas bo O1T jest teraz dużo na forum i będzie wielu doradców odnośnie ulepszania.

Że ja nie miałem tyle szczęścia :-(

lolo.lolo - 02-11-2018, 10:34

W@sio napisał/a:
Że ja nie miałem tyle szczęścia :-(

ale za to teraz duma rozpiera ... :mrgreen: :twisted:

Piotrek_crx - 02-11-2018, 19:20

W@asio, Ciebie i Bzyka dogonić w modach to się chyba nie da hehe

Z nowości to był mały serwis:
- wymieniony termostat bo stary się przycinał i przy okazji wymiana płynu chłodniczego bo nie wiadomo kiedy ostatnio był wymieniany przez poprzedniego właściciela :)
- wymienione świece na NGK Iridium (przerwa zmniejszona na 0,7mm)
- wymieniona cewka razem z przewodami na OEM, używane ale działające :)

W przyszłym tygodniu wymiana zbiornika paliwa.

W@sio - 03-11-2018, 19:48

Eeee tam... Zwierzu nas przegonił :-) ale jego Outek już dawno żyje w jakimś evo i kilku innych Outkach ;-)
Piotrek_crx - 18-12-2018, 20:29

Dziś turbiak wrócił od mechanika, wymienione:
-łożysko z całym mocowaniem McPearsona prawego,
- tuleje metalowe gumowe mocowania dyfra (OEM)
- olej Valvoline 5W50
- filtr oleju K&N
Poza tym Mitsu dzielnie wozi dupsko do pracy i nie tylko, trasa Tczew -> Zator -> Tczew w 4 osoby zniósł dzielnie, choć spalanie do wyszło całkiem spore ;)

Stay tuned...

lolo.lolo - 18-12-2018, 21:52

Piotrek_crx napisał/a:
- tuleje metalowe gumowe mocowania dyfra (OEM)

trzeba było poliuretany wrzucić :wink:

Bzyk_R1 - 19-12-2018, 09:01

Piotrek_crx, daj znać ile wytrzymają te gumy oem. Do wolnossaka to tak ale w turbo nie wytrzymuje to za długo.
Piotrek_crx - 11-01-2019, 22:44

Pierwsza zima z napędem na 4ry buty i pierwsze śniegi :mrgreen: :mrgreen: nigdy nie nawidziłem śniegu gdy jeździłem TypeR bo trakcja zerowa na każdym biegu, przy O1T zabawa cały czas :) jak chcesz bokiem to jedziesz bokiem, jak szybko ruszyć to ruszy, koleiny to nie problem, zaspy śnieżne- daje rade się przebić :)

Panowie i Panie, ruszam z wymianą rozrządu kompletnego i to moje pierwsze auto z walkami balansującymi, prośba o pomoc, co dokładnie kupić oprócz paska żeby komplet byl (chodzi o balans bo rozrzad to wiem 8) )
Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i informacje :)

Żeby nie było że nic się nie dzieje to w przerwie międzyświątecznej wymieniłem żarówki podświetlenia licznika bo poprzedni właściciel zrobil TJUN i były niebieskie diody, dzięki którym w nocy nic nie bylo widać :D póki co wpadły OEM żaróweczki i to "białe" podswietlenie nawet mi sie podoba :P

Stay tuned...

Bizi78 - 11-01-2019, 22:58

Piotrek_crx napisał/a:
co dokładnie kupić oprócz paska żeby komplet byl (chodzi o balans bo rozrzad to wiem 8) )

Jak dobrze kojarzę to pasek i rolkę napinającą.

Bzyk_R1 - 11-01-2019, 23:09

Polecam standardowo motorsystem z Białegostoku.

https://allegro.pl/oferta/rozrzad-mitsubishi-outlander-2-0-16v-pompa-wody-7768802691

Tutaj masz komplety zestaw, u mnie masz w temacie rozpisane co i jak. Najważniejsze to żeby ktoś Ci to robił kto się zna na tym silniku. Po złym montażu zacznie chodzić jak diesel.

Piotrek_crx - 12-01-2019, 18:19

Dzięki za info :) zestaw zamówiony z linka Bzyk_R1, teraz oczekiwanie na dostawę i montaż.
O montaż na silnik jetem raczej spokojny bo będzie mi robił mechanik, który też działał w mojego kolegi Talonem Eagle z ponad 500 konnm 4g63T pod maską :)

Bzyk_R1 - 12-01-2019, 21:09

Zamów dodatkowo pasek osprzętu Bando 6pk, przy okazji wymiany rozrządu warto też wymienić.