Nasze Miśki - Mitsu 01T by Piotrek
Piotrek_crx - 31-10-2018, 15:51 Temat postu: Mitsu 01T by Piotrek Po wieloletniej przygodzie z Hondami (Civic 4g, CRX IIgen, CRX Del Sol, Civic Coupe i Civic Type R), przyszedł czas na kolejnego japończyka, tym razem Mitsu
MODEL: Mitsubishi Outlander Turbo
SILNIK: benzyna, 2.0T 4G63T, zalany olejem Valvoline 5W40
UKŁAD DOLOTOWY:
-OEM
UKŁAD WYDECHOWY:
-OEM
ELEKTRONIKA:
- OEM + Moduł DRL + czujniki cofania + kamera cofania
UKŁAD NAPĘDOWY: AWD
- OEM
ZAWIESZENIE:
- OEM
UKŁAD HAMULCOWY:
- OEM + klocki TRW (plan na coś większego i lepszego)
KOŁA: lato 17" OEM, zima 17"
BODY-KIT: OEM + DRL w zderzaku
ŚRODEK:
- OEM O1T
CAR-AUDIO:
- głośniki OEM
- radio Blaupunkt z navi + zintegrowana kamera cofania
Plany:
- wymiana zbiornika paliwa, czeka na montaż w pełni ogarnięty przez Staszka (dzięki bardzo )
- wymiana tulejek metalowo gumowych w mocowaniu dyfra, pewnie wpadną z Olkusza
- blacharka do poprawek, ale to już na wiosnę
- wymiana oleju w skrzyni biegów i dyfrze
jakiś mega wielkich planów co do auta nie ma. Ogarnąć żeby fajnie jeździło i wyglądało. Zastanawiam się nad programem co by podnieść trochę moc, ale to dopiero jak będzie wszystko inne ogarnięte jak należy
Bzyk_R1 - 31-10-2018, 16:03
Witamy w stadzie. Wreszcie nam go pokazałeś. Trafiłeś w bardzo dobry czas bo O1T jest teraz dużo na forum i będzie wielu doradców odnośnie ulepszania. Gratki zakupu i oby się sprawował
lolo.lolo - 31-10-2018, 20:44
Piotrek_crx napisał/a: | Zastanawiam się nad programem co by podnieść trochę moc |
... bardzo dobry pomysł ...
fajny, bo czarny
W@sio - 02-11-2018, 09:01
Bzyk_R1 napisał/a: | Trafiłeś w bardzo dobry czas bo O1T jest teraz dużo na forum i będzie wielu doradców odnośnie ulepszania. |
Że ja nie miałem tyle szczęścia
lolo.lolo - 02-11-2018, 10:34
W@sio napisał/a: | Że ja nie miałem tyle szczęścia |
ale za to teraz duma rozpiera ...
Piotrek_crx - 02-11-2018, 19:20
W@asio, Ciebie i Bzyka dogonić w modach to się chyba nie da hehe
Z nowości to był mały serwis:
- wymieniony termostat bo stary się przycinał i przy okazji wymiana płynu chłodniczego bo nie wiadomo kiedy ostatnio był wymieniany przez poprzedniego właściciela
- wymienione świece na NGK Iridium (przerwa zmniejszona na 0,7mm)
- wymieniona cewka razem z przewodami na OEM, używane ale działające
W przyszłym tygodniu wymiana zbiornika paliwa.
W@sio - 03-11-2018, 19:48
Eeee tam... Zwierzu nas przegonił ale jego Outek już dawno żyje w jakimś evo i kilku innych Outkach
Piotrek_crx - 18-12-2018, 20:29
Dziś turbiak wrócił od mechanika, wymienione:
-łożysko z całym mocowaniem McPearsona prawego,
- tuleje metalowe gumowe mocowania dyfra (OEM)
- olej Valvoline 5W50
- filtr oleju K&N
Poza tym Mitsu dzielnie wozi dupsko do pracy i nie tylko, trasa Tczew -> Zator -> Tczew w 4 osoby zniósł dzielnie, choć spalanie do wyszło całkiem spore
Stay tuned...
lolo.lolo - 18-12-2018, 21:52
Piotrek_crx napisał/a: | - tuleje metalowe gumowe mocowania dyfra (OEM) |
trzeba było poliuretany wrzucić
Bzyk_R1 - 19-12-2018, 09:01
Piotrek_crx, daj znać ile wytrzymają te gumy oem. Do wolnossaka to tak ale w turbo nie wytrzymuje to za długo.
Piotrek_crx - 11-01-2019, 22:44
Pierwsza zima z napędem na 4ry buty i pierwsze śniegi nigdy nie nawidziłem śniegu gdy jeździłem TypeR bo trakcja zerowa na każdym biegu, przy O1T zabawa cały czas jak chcesz bokiem to jedziesz bokiem, jak szybko ruszyć to ruszy, koleiny to nie problem, zaspy śnieżne- daje rade się przebić
Panowie i Panie, ruszam z wymianą rozrządu kompletnego i to moje pierwsze auto z walkami balansującymi, prośba o pomoc, co dokładnie kupić oprócz paska żeby komplet byl (chodzi o balans bo rozrzad to wiem )
Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i informacje
Żeby nie było że nic się nie dzieje to w przerwie międzyświątecznej wymieniłem żarówki podświetlenia licznika bo poprzedni właściciel zrobil TJUN i były niebieskie diody, dzięki którym w nocy nic nie bylo widać póki co wpadły OEM żaróweczki i to "białe" podswietlenie nawet mi sie podoba
Stay tuned...
Bizi78 - 11-01-2019, 22:58
Piotrek_crx napisał/a: | co dokładnie kupić oprócz paska żeby komplet byl (chodzi o balans bo rozrzad to wiem ) |
Jak dobrze kojarzę to pasek i rolkę napinającą.
Bzyk_R1 - 11-01-2019, 23:09
Polecam standardowo motorsystem z Białegostoku.
https://allegro.pl/oferta/rozrzad-mitsubishi-outlander-2-0-16v-pompa-wody-7768802691
Tutaj masz komplety zestaw, u mnie masz w temacie rozpisane co i jak. Najważniejsze to żeby ktoś Ci to robił kto się zna na tym silniku. Po złym montażu zacznie chodzić jak diesel.
Piotrek_crx - 12-01-2019, 18:19
Dzięki za info zestaw zamówiony z linka Bzyk_R1, teraz oczekiwanie na dostawę i montaż.
O montaż na silnik jetem raczej spokojny bo będzie mi robił mechanik, który też działał w mojego kolegi Talonem Eagle z ponad 500 konnm 4g63T pod maską
Bzyk_R1 - 12-01-2019, 21:09
Zamów dodatkowo pasek osprzętu Bando 6pk, przy okazji wymiany rozrządu warto też wymienić.
|
|
|