To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Problem z kluczykiem

wiwi02 - 23-11-2018, 22:44
Temat postu: Problem z kluczykiem
Witam.Od jakiegoś czasu mam problem z zamykaniem i otwieraniem mojego miśka. Prawdopodobnie słaba bateria.Czy jest w kluczyka jakaś bateria i czy to duży problem z wymianą?
Bizi78 - 23-11-2018, 23:21

Info z instrukcji obsługi.

wiwi02 - 24-11-2018, 10:04

Dzięki bardzo, powalcze z tym...
Misin3 - 27-01-2020, 14:24

Witam, od nie dawna jestem właścicielem asx 1,6 2013. Niestety przestał działać centralny zamek z pilota. Nie otwiera i zamka auta. Baterie w obydwu pilotach sprawdzone, aktywuje się alarm, dioda na kluczyku sie świeci, bateria z kluczyka wyciągnięta i założona z powrotem. Może trzeba zaprogramować ponownie ale nie wiem jak. Z góry dziękuję za pomoc.
camel88 - 27-01-2020, 20:28

rozumiem że jak kupiłeś auto to obydwa oryginalne kluczyki z pilotami działały tak? kluczyk włożony w zamek zamyka i otwiera centralny zamek?
Misin3 - 28-01-2020, 07:28

Obydwa kluczyki działały. Niestety klucz włożony w zamek otwiera i zamyka tylko drzwi od strony kierowcy, pozostałych nie zamyka. Działa blokada drzwi od wewnątrz (przycisk na drzwiach kierowcy). Sprawdziłem jeszcze bezpiecznik nr 6 od blokowania drzwi ( skrzynka bezpieczników w nogach kierowcy ) sprawny.
Laknat - 28-01-2020, 11:00

Misin3 napisał/a:
Obydwa kluczyki działały. Niestety klucz włożony w zamek otwiera i zamyka tylko drzwi od strony kierowcy, pozostałych nie zamyka. Działa blokada drzwi od wewnątrz (przycisk na drzwiach kierowcy). Sprawdziłem jeszcze bezpiecznik nr 6 od blokowania drzwi ( skrzynka bezpieczników w nogach kierowcy ) sprawny.

Możliwe, że centralka "zapomniała" o tym pilocie. Ja kiedyś miałem w innym aucie podobny problem. Co prawda alarm był dokładany do auta, ale po dłuższym czasie nieużywania jednego z pilotów został on przez centralkę zapomniany i trzeba go było ponownie zaprogramować. Może u ciebie jest podobny problem? I pytanie czy w aucie jest tylko fabryczny układ centralnego zamka, czy może był dokładany autoalarm, który teraz steruje zamkami?

Co do programowania firmowych kluczyków, to w innym moim aucie był problem z odpalaniem. Okazało się, że immobilizer nie rozpoznawał prawidłowo kluczyka. Samo programowanie to kluczyk w stacyjkę i firmowym komputerem przeprogramowali kluczyk. I było po problemie. Przypuszczam, że w Mitsubishi jest podobnie, czyli firmowym komputerem można zaprogramować kluczyki do auta.

Misin3 - 28-01-2020, 13:59

Dzięki za odpowiedź. Odstawię auto do fachowca i dam znać co było przyczyną awarii.
Poza tematem w tylnej kanapie usunąłem zaślepkę na narty czy inne długie przedmioty.

camel88 - 28-01-2020, 21:15

Jeżeli był dokładany alarm tak jak napisał Laknat to mozliwe że gdzieś się kable rozłączyły, możliwe także że w module od centralnego zamka spaliły się przekaźniki
Misin3 - 29-01-2020, 15:59

A wie ktoś z kolegów gdzie szukać modułu czy przekaźnika od centralnego zamka?
Laknat - 29-01-2020, 18:17

Ale fabrycznego czy dokładanego?
Misin3 - 29-01-2020, 20:03

Fabrycznego
Laknat - 30-01-2020, 06:39

Zatem polecam Ci kontakt z użytkownikiem tokyo. Myślę, że Ci pomoże. Wyślij mu prywatną wiadomość. Wiem, że tokyo jeździ po Polsce więc możliwe że nawet będąc w pobliżu zdiagnozuje i naprawi twoje auto.
Misin3 - 30-01-2020, 16:18

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. 12.02. jestem umówiony u fachowca.
camel88 - 06-02-2020, 14:04

małe sprostowanie, sprawdziłem że u mnie też kluczyk włożony w zamek drzwi nie zamyka i nie otwiera centralnego zamka, tak ma być