To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Padł rozrzad...

santiego201 - 24-11-2018, 20:22
Temat postu: Padł rozrzad...
:evil: Witam. jestem tu pierwszy raz. Proszę o pomoc bo nie wiem co robic. A mianowicie jechałem swoim galantem okolo170km/h i zapalila się czerwona kontrolka od oleju i pomaranczowa od oleju po chwili zatrzymale się i zgasiłem silnik. po czym już nie odpalil tylko dziwnie krecil. mechanik mowi ze rozrząd i ze raczej trzeba wymienić silnik. proszę o jakies rady co mam zrobić bo nie znam nikogo kto się zna na tych autach i szczerze by powiedział co zrobić. dzięki z góry za pomoc.
przemek1602 - 24-11-2018, 23:24

Co ma kontrolka oleju do rozrządu? Zmień mechanika. Olej wyciekł? Sama się nie zaświeciła
Bizi78 - 24-11-2018, 23:38

przemek1602 napisał/a:
Co ma kontrolka oleju do rozrządu?

Pewnie przeskoczył pasek, tłoki spotkały się z zaworami i spadło ciśnienie.

Moje drugie podejrzenie co do rozrządu to:

santiego201 napisał/a:
tylko dziwnie krecil.

jacek11 - 24-11-2018, 23:53

santiego201, jak zatrzymałeś auto,to silnik jeszcze pracował ? czy sam zgasł ?
robertdg - 25-11-2018, 09:02

Nic nie poradzisz, jak mechanik stwierdził przeskoczony czy zerwany pasek rozrządu, to szykuj sie na wymiane silnika bo koszt remontu obecnego bedzie znaczny, okolice 3tys nie zagladajac do dołu silnika
deejay - 25-11-2018, 13:34
Temat postu: Re: Padł rozrzad...
santiego201 napisał/a:
:evil: Witam. jestem tu pierwszy raz. Proszę o pomoc bo nie wiem co robic. A mianowicie jechałem swoim galantem okolo170km/h i zapalila się czerwona kontrolka od oleju i pomaranczowa od oleju po chwili zatrzymale się i zgasiłem silnik. po czym już nie odpalil tylko dziwnie krecil. mechanik mowi ze rozrząd i ze raczej trzeba wymienić silnik. proszę o jakies rady co mam zrobić bo nie znam nikogo kto się zna na tych autach i szczerze by powiedział co zrobić. dzięki z góry za pomoc.

Ta na szybo do weryfikacji czy pasek cały , to najlepiej zdemontować gorną osłonę paska rozrządu i spr co sie dzieje, lub pomiar cis. sprężania i wszystko jasne. Tak jak napisał Robertdg koszty remontu nieopłacalne , tylko drugi motor jeśli to oczywiście wina rozrządu.

santiego201 - 25-11-2018, 14:47

jacek11 napisał/a:
santiego201, jak zatrzymałeś auto,to silnik jeszcze pracował ? czy sam zgasł ?

nie. silnik sam zgasł.

[ Dodano: 25-11-2018, 14:49 ]
przemek1602 napisał/a:
Co ma kontrolka oleju do rozrządu? Zmień mechanika. Olej wyciekł? Sama się nie zaświeciła

Bo podobno olej się dostal do rozrządu i przez to ten pasek spadl czy cos takiego.

[ Dodano: 25-11-2018, 14:55 ]
To może ktoś wie gdzie znajde w województwie lodzkim kogos kto zna się na galantach i konkretnie sprawdzi co jest grane i co trzeba naprawić?

Krzyzak - 25-11-2018, 17:53

Parę śrubek i górna osłona od rozrządu zejdzie i da odpowiedź.
Generalnie mogłeś mieć za mało oleju i zatrzeć silnik albo druga kwestia to (zdarza się tych silnikach) - pękł pasek balansowy i ścięło czujnik wału.
Osobiście np. naprawiałem taki przypadek:

santiego201 - 25-11-2018, 18:58

Krzyzak napisał/a:
Parę śrubek i górna osłona od rozrządu zejdzie i da odpowiedź.
Generalnie mogłeś mieć za mało oleju i zatrzeć silnik albo druga kwestia to (zdarza się tych silnikach) - pękł pasek balansowy i ścięło czujnik wału.
Osobiście np. naprawiałem taki przypadek:
[url=https://images89.fotosik.pl/80/d0db4b1b5a102efcmed.jpg]Obrazek[/URL]

Dzieki. a powiedz mi czy w oby dwóch tych przypadkach co napisales to ostatecznoscia jest wymiana silnika? i czy możesz mi polecić kogos kto by się zajal moim maleństwem? z góry dzięki.

Bizi78 - 25-11-2018, 19:40

Spytaj na forum usera Paweł84 jest z Pabianic może coś poleci w okolicy.
Ewentualnie poszukaj do niego kontaktu na galant crew na FB.
https://pl-pl.facebook.com/galantcrew/

santiego201 - 25-11-2018, 19:51

Bizi78 napisał/a:
Spytaj na forum usera Paweł84 jest z Pabianic może coś poleci w okolicy.
Ewentualnie poszukaj do niego kontaktu na galant crew na FB.
https://pl-pl.facebook.com/galantcrew/

Dzieki wielkie.

Krzyzak - 26-11-2018, 12:48

jak padł tylko czujnik wału to za 40zł kupisz zamiennik
pod warunkiem, że pasek rozrządu jest cały

santiego201 - 26-11-2018, 13:45

Krzyzak napisał/a:
jak padł tylko czujnik wału to za 40zł kupisz zamiennik
pod warunkiem, że pasek rozrządu jest cały

No rozumiem. Dzieki wielkie za info i pomoc. pozdrawiam

-Fenek- - 27-11-2018, 00:25

Daj znać, jak dowiesz się co w trawie piszczy. Jestem ciekaw co się stało.
monikamail2 - 05-12-2018, 20:22

Hej podpinam się dwa dni temu gdy jechałam moim miśkiem nagle zgasł zapaliły się kontrolki i nie mogłam już zapalić dziwnie kręcił mój misiek ma silnik 2,0 benzyna 100 KW 16 v czytałam ze ten silnik jest kolizyjny zaciągnięty od razu do mechanika ale będzie miał czas dopiero za tydzień nie wiem czego się spodziewać i czy jeśli poszły zawory to lepiej kupić głowice i robić silnik czy szukać drugiego? z góry dzięki za odpowiedź