To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] Tryb awaryjny, falujące obroty, 5 błędów

crkk1337 - 29-11-2018, 16:07
Temat postu: [Z34A 1.3] Tryb awaryjny, falujące obroty, 5 błędów
Witam, to mój pierwszy post tutaj także proszę o wyrozumiałość, bo na przywitanie, i nie tylko, jeszcze znajdę czas, ale to dopiero jak mój colt wróci do żywych :D .
Piszę z pytaniem i prośbą o jakąś podpowiedź, niedawno kupiłem colcika z 2009 po lifcie z silnikiem 1.3, sugerując się opiniami o bezawaryjności, i niskim spalaniu. Pojeździłem dosłownie 4 dni, po czym zaświeciła mi się kontrolka silnika, i kontrolka wyłączonej kontroli trakcji (słyszałem że tryb awaryjny). Obroty samochodu po zagrzaniu falują od 1000-1500rpm, po problematycznym dojechaniu do mechanika (ciężko się rozkulać na tym awaryjnym :D ) zaświeciła mi się temperatura. Po sprawdzeniu na komputerze wywaliło kilka błędów (C1396, P1971, P1970, P2100, P0638). Zauważyliśmy że przy wężu z chłodnicy było coś kombinowane, był drobny wyciek który kapał dosłownie na kable i wtyczkę od przepustnicy. Wymieniliśmy ten wąż, przeczyściliśmy i wysuszliśmy kable od przepustnicy i silnika krokowego (bo to połączone jest chyba), przepustnice sprawdziliśmy pod kątem uszkodzeń i pęknięć ale jest ok. Odpieliśmy również akumulator na noc co by zresetował sobie ten komputer. Dziś po zmontowaniu tego wszystkiego autko znowu chwilę pochodziło, po zagrzaniu znowu wywaliło check i auto przełączyło się w awaryjny. Nie wiem czy ma to jakiś związek czy nie, ale po zakupie samochodu jak jeszcze nie wywaliło tych błędów i auto chodziło sprawnie zauważyliśmy że gdy auto się kula - czy to podczas zmiany biegu, czy to podczas poruszania się na luzie, czy po prostu podczas jazdy z wciśniętym sprzęgłem samochodowi spadały obroty na 1500rpm zamiast 1000, a dopiero po zatrzymaniu obroty spadały do 1000 (wtedy jeszcze nie skacząc). Ktoś spotkał się już z podobnym problemem? Pozdrawiam i liczę na pomoc, bo nie ukrywam że opiniami i tą kilkudniową jazdą autko bardzo mi się spodobało, ale zraziło mnie trochę to, że stało mi się takie coś kilka dni po zakupie... Jeszcze raz pozdrawiam i liczę na wspólne rozwiązanie problemu :P .

Wisnia1994 - 29-12-2018, 09:28
Temat postu: Colt z30
Ja mam podobny problem błąd p1970 tylko że moje auto jak się rozgrzeje zapala się czek engine i wpada w tryb awaryjny nie gaśnie tylko faluje na obrotach i nie ma mocy dopiero jak zgasze odpale po 15s auto normalnie jedzie A czek po jakimś czasie gaśnie. Wymieniłem już wszystko przepustnice .czujnik map sensor. Zawor pod ciśnienia. Pedal gazu. Wtryskiwacze. Świece cewki. Pompę paliwa filtr paliwa wszystkie filtry bak był oczyszczony nic nie pomogło. Jedynie został mi komputer (Sterownik silnika ) już gomam :finga: ale to po nowym roku napisze czy coś pomogło czy nie. Pozdrawiam :finga:

[ Dodano: 29-12-2018, 09:34 ]
Falowania tez sa podczas jak silnik jest zimny wskakuje na 2000ob spadają na 1500 jak się rozgrzeje to się normuje to. I jeszcze gwałtowne szarpania samochodu po puszczeniu pedały gazu ale to też po rozgrzaniu silnika