To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Bezpiecznik od spryskiwacza reflektorów

Wasyl1969 - 29-11-2018, 18:01
Temat postu: Bezpiecznik od spryskiwacza reflektorów
Mam pytanie, gdzie znajduje się bezpiecznik odpowiadający za zabezpieczenie pompki spryskiwacza reflektorów ? Moje niestety nie działają. Pajero IV 3,2 2008 rocznik.
To pewnie proste jak sznurek w kieszeni ale proszę o odpowiedź :mrgreen:

[ Dodano: 29-11-2018, 18:29 ]
O Matko... Nikt nic nie wie?

ruks - 29-11-2018, 18:57

W dziale warsztat -> downloads masz instrukcję do Pajero, ja nawet nie pamiętam gdzie są bezpieczniki bo nie były mi nigdy potrzebne :-)
jepm - 30-11-2018, 11:55

Wasyl1969 napisał/a:
Moje niestety nie działają

A masz odpowiedni poziom płynu do spryskiwaczy ? Jak jest niski to spryskiwanie szyby działa ale pompki reflektorów się automatycznie wyłączają.

Bizi78 - 30-11-2018, 12:08

Co do bezpiecznika to chyba w PIV typowo pod pompkę spryskiwaczy lamp nie ma.
Jednak jak każdy układ elektryczny pewnie pod jakiś bezpiecznik jest podpięty 8) .
Najlepsza opcja to wziąć kontrolkę 12V i sprawdzić wszystkie w kabinie i pod maską :wink: .

jepm - 30-11-2018, 12:16

Ale najpierw dolać płynu aby się nie narobić bez potrzeby :mrgreen:
Jak nie ruszy to sprawdzić czy spryski reflektorów działają przy spryskiwaniu szyby. Automatycznie włączenie spryskiwania szyby przedniej za pierwszym razem uruchamia spryskiwanie reflektorów (co wkurza bo idzie dużo płynu). Jak to działa a nie działa przycisk do spryska reflektorów to łatwiej znaleźć winowajcę.

[ Dodano: 30-11-2018, 12:36 ]
A bezpiecznik powiązany z spryskiwaczem reflektorów jest - i teraz uwaga - numer 21 w środku kabiny - "okno dachowe" :D

Wasyl1969 - 30-11-2018, 17:56

wielkie dzięki, czyli nie bezpiecznik bo okno dachowe działa... :oops: Jutro sprawdzę to napiszę...

[ Dodano: 08-12-2018, 20:24 ]
Udało mi się naprawić spryskiwacz reflektora. Moje pierwsza naprawa w P4😁
Co do spryskiwaczy reflektorów to mam otóż takie przemyślenia:
1. Nie wiem jak u Was (bo niby skąd) ale u mnie pompka włącza się tylko gdy światła są w trybie "auto" i się"palą" czyli po zmroku.
2. W trybie włączenia "ręcznego" (ostatni skok włącznika świateł) pompka nie działa??? Też tak macie?
3. Dodatkowo jednokrotnie spłukuje reflektory przy pierwszym użyciu spryskiwacza przedniej szyby.
W moim przypadku po zakupie auta do wymiany był skryskiwacz prawego reflektora. Po lekkim uderzeniu poprzedni właściciel nie zakupił nowego a przewód doprowadzający płyn do spryskiwacza był zaślepiony. W tym układzie drugi spryskiwacz nie działał. Ale udało się naprawić co dobrze wróży mi na przyszłość 🙂😎😁
Dzięki jepm - pomogłeś!

zbyszekm2 - 10-12-2018, 08:33

Wasyl1969 napisał/a:

1. Nie wiem jak u Was (bo niby skąd) ale u mnie pompka włącza się tylko gdy światła są w trybie "auto" i się"palą" czyli po zmroku.
2. W trybie włączenia "ręcznego" (ostatni skok włącznika świateł) pompka nie działa??? Też tak macie?
3. Dodatkowo jednokrotnie spłukuje reflektory przy pierwszym użyciu spryskiwacza przedniej szyby.

1. jest dobrze
2. nie za bardzo rozumnie
3. jest dobrze