Space Star Ogólne - Nagrzewnica zatkana
czes1965 - 01-12-2018, 23:38 Temat postu: Nagrzewnica zatkana Właśnie jestem w Niemczech i niestety przestało działać ogrzewanie, całe szczęście nie ma mrozu i prognozy dobre tzn idzie cieplej ,każdy wie co oznacza jazda bez ogrzewania...
A do rzeczy ,działa dmuchawa lecz nie ma ciepłego powietrza, sprawdziłem przewody dochodzące do nagrzewnicy i jeden jest gorący drugi zimny zatem na ile cośkolwiek rozumiem ,nie ma przepływu czyli coś ją zakorkowało (brud, szlam etc) jeżdżę na płynie chłodzącym.Płynu nie ubywa więc jak rozumiem ,odpada nieszczelność. Czytałem o płukaniu nagrzewnicy bez wyciąganiu jej (co jest pracochłonne ,demontaż kokpitu etc)
Co do temperatury normalnej pracy dochodzi zawsze do połowy na skali .
Co do termostatu tez przy okazji mam pytanie czy przy uruchomieniu zimnego silnika po kilku minutach pracy przy prawidłowym działaniu termostatu wąż górny i górna część chłodnicy może być ciepła ?,dalej nie idzie ale to się nagrzewa.
Ale tak czy owak do nagrzewnicy dochodzi lecz nie wychodzi.
Myślę o przepłukaniu w odwrotnym kierunku pod ciśnieniem wodą albo oddać gdzieś na warsztat w Stargardzie gdzie się tym być może zajmują ,może ktoś zna z forumowiczów?
plecho1 - 01-12-2018, 23:57
Na forum było o płukaniu w aucie, właściciel auta odpiął od nagrzewnicy węże w komorze silnika i pod górny podpiął wąż ogrodowy podłączony pod kran a pod dolny kawałek by wyprowadzić wodę poza komorę silnika.
czes1965 - 03-12-2018, 18:45
No właśnie tak sobie wymyśliłem ,jeśli jakiś tylko szlam nie kamień to może przepcha a jeśli kamień to i tak prawdopodobnie trzeba wyciągać, a na marginesie jestem już dziś w Polsce, całe szczęście było ciepło dziś .Dziękuje za zainteresowanie, odpowiedź
plecho1 - 03-12-2018, 18:56
Nie ma za co Daj znać czy dało się przepłukać.
darcun4 - 04-12-2018, 20:46
czes1965 napisał/a: | a jeśli kamień to i tak prawdopodobnie trzeba wyciągać |
Ja zamiast gimnastyki z wyciąganiem, wolał bym podpiąć np. pompkę od ogrzewania na 230V i wiadro z ciepłą wodą i octem. Zrobić układ zamknięty i .........niech pompuje.
czes1965 - 06-12-2018, 18:12
Temat nie zakończony , w realizacji ze tak powiem ,otóż na razie jedynie przedmuchałem powietrzem ze sprężarki (odkręcenie przewodów nie było łatwo bynajmniej) powietrze przechodziło, nie popchałem wodą bo raz ze idący mróz a dwa to trzeba jednak się bardziej przygotować -szczelne przewody a także jakaś pompa do ewentualnego czyszczenie poprzez nagrzewnice omijając resztę układu.
Owszem zamierzam przepłukać wodą z jakimś środkiem do czyszczenia chłodnic typu LIQUI MOLY oraz K2 ale także orientowałem się na wypadek przymusowej wymiany nagrzewnicy czy jakiś mechanik się podejmie ,znalazłem ale bez entuzjazmu ,niechętnie i dopiero po nowym roku dlatego będę płukał ale mam też pytanie do właścicieli space star czy ktoś wymieniał nagrzewnicę, jakieś porady ,info czy da się bez zdejmowania kokpitu z wierzchu czy tylko od dołu trochę trzeba rozebrać bo w sieci jest wiele wymian nawet zrobionych filmów lecz co do mitsubishi space star niestety nie ma.
Hugo - 06-12-2018, 20:54
Aby wymienić nagrzewnicę na 100% musisz zdemontować deskę rozdzielczą.
czes1965 - 08-12-2018, 19:24
Ale mówisz z doświadczenia czy zasłyszanej wiedzy , ja po przejrzeniu sieci owszem znalazłem wiele filmików do wielu aut iż należy zdejmować kokpit ale nie do każdego ,natomiast o space star czy jakimkolwiek mitsubishi nie znalazłem. Napisałem do servisu ,zobaczymy czy się wychylą
Hugo - 08-12-2018, 20:06
Prawie z doświadczenia. Rozebrałem na części Carismę, a to to samo co Space Star tylko w innej budzie. I nie ma opcji wymiany nagrzewnicy, bo jest centralnie pod deską rozdzielczą. Mam też Space Stara, a raczej żona ma, co prawda nie wymieniałem w nim nagrzewnicy i nie zdejmowałem deski rozdzielczej, ale jestem w 100% przekonany, że jej nie wyjmiesz bez demontażu deski rozdzielczej.
Są auta, w których można wymienić nagrzewnicę bez demontażu deski rozdzielczej, można ją wtedy wyjąć jakoś bokiem pod deską rozdzielczą, bo nie jest w pionie, a w poziomie umieszczona, albo w niektórych autach można ją wyjąć przez podszybie od strony komory silnika, ale na pewno Space Star do tych aut nie należy.
czes1965 - 09-12-2018, 10:24
Dziękuje za odpowiedź , niestety nie po myśli miałem nadzieję iż jest inaczej ale też przeglądałem te angielskie listy serwisowe i tam bynajmniej w modelu z 2003 też widziałem że nagrzewnica jest pionowo . Cóż na razie skupię się zatem na lekkim przeczyszczeniu ,przepłukaniu czy ewentualnym lekkim odkamienieniu ,za mocno nie będę tego robił z racji iż wysokie prawdopodobieństwo co zgadza sie z wieloma wypowiedziami także mechanika z którym rozmawiałem, który też mówił iż płukali,odkamieniali ,owszem udaje się bardziej lub mniej lecz albo od razu albo szybko zdążą się iż po odkamienieniu wychodzą wżery, ubytki które doprowadzają do przeciekania ,dlatego nie będę octem czy kamykiem robił ,nie oczekuję by grzało jak w nowym aucie ale by coś grzało.
Mam nadzieję iż coś osiągnę bez konieczności wymiany skoro jednak trzeba rozbierać kokpit .
Nadzieję na uzyskanie jakiegoś grzania daje mi fakt iż po przedmuchaniu sprężarką coś tam zaczeło grzać tzn słabiutko ale grzeje ,jest jakiś malutki obieg ale jak wiadomo mogą to być złudne nadzieje.
Dziękuje wszystkim za odpowiedź ,wszelką pomoc ,o dalszych krokach oczywiście poinformuje ,może coś z tego komuś się przyda.
Zobaczę też co powie serwis ,czy da jakąś odpowiedź a teraz czekam na pompę i do roboty.
[ Dodano: 13-12-2018, 18:20 ]
Tak jak mówiłem dziś zrobiłem , wpierw przepłukałem wężem nagrzewnicę potem użyłem destylowanej wody i LIQUI MOLY Kuhler Reiniger płukacz chłodnicy ,całość podgrzewałem na kuchence elektrycznej jednocześnie pompując pompą od pralki w obiegu zamkniętym ,tak pompowałem grzejąc przez 2 godziny ,potem wypłukałem wodą destylowaną nagrzewnicę , wydmuchałem resztki wody powietrzem ze sprężarki ,zalałem płynem odpaliłem ,od razu grzało dobrze tak jak wcześniej, potem jeszcze podgrzałem silnik aby uruchomił się duży obieg aż do włączenie wentylatora ,czyli reasumując jest dobrze (bynajmniej dziś hehe ) . Nie używałem jak mówiłem octu , kamyczka czy innych odkamieniaczy lecz tylko ten płyn ,jak mówiłem auto było jeżdżone cały czas na płynach chłodniczych nie na wodzie stąd moja nadzieja że bardziej szlamy ,osady niźli jakiś straszny kamień plus jak także mówiłem ocet, kamyczek czy inne odkamieniacze mogę odkamienić lecz np ujawnić wżery czy wprost dziury które szybko doprowadzą do przecieków.
Jeszcze raz wszystkim dziękuje za zainteresowanie i pomocne wskazówki .Oczywiście zrobiłem kilka zdjęć ,także krótki filmik ale tego na YouTube jest pełno , jeszcze raz dziękuje bardzo.
plecho1 - 13-12-2018, 19:35
Dobrze że to był tylko szłam który dało się dość łatwo wyplukac
|
|
|