[96-02]Colt CJ0 - prad na drzwiach :(
Anonymous - 03-04-2007, 11:11 Temat postu: prad na drzwiach :( za kazdym razem jak wychodze z auta i dotykam drzwi zeby je zamkac, troszke kopie pradem co sprawdzic? co moglo sie stac? wspomne tylko ze mialem skluczke, kobieta chciala wjechac na pas ruchu na ktorym ja bylem :/, uszkodzony zderzak przedni i prawy blotnik - od tego zajscia zaczelo kopac, pomocy
Krzyzak - 03-04-2007, 11:30
a nie zmieniles przypadkiem ubrania? - czesto kopie gdy w wyniku tarcia o tapicerke pwenymi rodzajami ubran, uzbiera sie na nas troche ladunku
Adaho_krak - 03-04-2007, 12:11
Krzyzak napisał/a: | a nie zmieniles przypadkiem ubrania? - czesto kopie gdy w wyniku tarcia o tapicerke pwenymi rodzajami ubran, uzbiera sie na nas troche ladunku |
nie koniecznie musiał zmienić ubranie teraz temperatura jest wyższa i skłonności do wyładowań są większe (w zimie nie ma burz z piorunami) a to że kopie to poprostu jadąc autkiem ocierasz się ubraniem o tapicerkę powodując tym że twoje ciało dostaje ładunki elektryczne po wyjściu z auta samochód staje się nalepszym uziemieniem i odbiera te ładunki i tyle jeśli nie wierzysz to przed wyjściem z samochodu stań bosa nogą na podłoży w ten sposób rrozładujesz ładunek i wtedy autko cię nie kopnie
Marcin-Krak - 03-04-2007, 14:13
A ja w takiej sytuacji najpierw dotykam drzwi kluczykiem i mnie nie kopie już
Anonymous - 03-04-2007, 15:45
no dobra ale jak pasazer wysiada z drugiej strony to tez kopie, niektore auta maja z tylu takie paski uziemiajace, moze to by pomoglo? tylko gdzie to podpiac, jezdze w roznych ciuchach i nie sadze zeby to mialo znaczenie, po prostu tu wystepuje dosyc duze napiecie i czasami na prawde boli,
zastanawiam sie skad ten ladunek na drzwiach, moze cos w instalacji elektr. cos jest nie tak...
Anonymous - 03-04-2007, 15:48
Skórzany pasek powieszony na nadwoziu dotykający ziemi załatwi problem.Powodzenia.
Adaho_krak - 03-04-2007, 16:08
funcolt napisał/a: | Skórzany pasek powieszony na nadwoziu dotykający ziemi załatwi problem.Powodzenia. |
nie załatwi uzeimia auto nie Ciebie a to Ty jesteś naładowany auto tylko odbiera ładunki od Ciebie
Anonymous - 03-04-2007, 16:13
Trzeba uważać szczególnie podczas deszczu
Anonymous - 03-04-2007, 16:26
Będę uważał uziemię się własnym paskiem.Nie wiem co poradzić kobietom.
Anonymous - 03-04-2007, 23:15
czyli ogólnie mówiąc nic nie poradzę na to, jedynie inaczej się ubierać (ciuchy z izolatora np z plastiku)
Adaho_krak - 03-04-2007, 23:40
Lena napisał/a: | czyli ogólnie mówiąc nic nie poradzę na to, jedynie inaczej się ubierać (ciuchy z izolatora np z plastiku) |
sposób Marcin-Krak,
Marcin-Krak napisał/a: | A ja w takiej sytuacji najpierw dotykam drzwi kluczykiem i mnie nie kopie już |
też go czasem stosuje i mniej boli
Anonymous - 05-06-2007, 18:55
Ja w COLCIE tego problemu nie mam
Mondi mnie kopał to ja go też!
A tak powżnie to zamykałam drzwi dotykając szyby, a nie metalowych części
Pomaga w 100%
Anonymous - 05-06-2007, 19:11
Miałem tak w Polonezie założyłem pasek antystatyczy
kupiony w markecie za pare złotych przykręciłem do masy
(pasek musi dotykać ziemi) no i problem miałem z głowy
przestało kopać a w miśku jeszcze mi sie nie zdażyło .
Anonymous - 05-06-2007, 20:32
Też uważam że to nie wina samochodu. Mnie nigdy nie kopie, natomiast w pracy często się zdarza jak kolega daje mi jakieś monety to czuć kopnięcie.
Anonymous - 05-06-2007, 20:50
grunt to nie jezdzic w dresach i polarze na welurowych siedzeniach kiedy czlowieka owsiki mecza
a tak na powage to czasami moj tez kopal, ale juz przestal - zadnych zmian nie robilem...
|
|
|