To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C51A 1.3] Strumienica zamiast katalizatora...warto?

Anonymous - 03-04-2007, 19:12
Temat postu: [C51A 1.3] Strumienica zamiast katalizatora...warto?
Witam!
Planuję wyrzucić katalizator, gdyż jest juz dziura na spawie. Zastanawiam się czy warto wymienić go na strumienicę, czy też może jest to zbędny bajer i nie daje zauważalnego przyrostu mocy.Pozdrawiam!

Anonymous - 03-04-2007, 20:27

Ja zmieniłem na stumienicę i powiem szczerze, że na początku siłą persfazji i złotówki różnicę czułem. Traz to już sam nie wiem - może po wymianie końcowego tłumika różnica będzie większa.

W każdym aucie może być różnie odczuwalne, poczekajmy na wypowiedzi "ujeżdżaczy" Coltów :)

Pozdrawiam EciQ

Anonymous - 03-04-2007, 20:41

witam tesz takie plany miałem ale mitsumaniacy mi to odradzili,jak wymontujesz katalizator i wpakujesz strumiennice zabuza sie praca silnika i zamiast wzrostu mocy mozesz miec spadek tutaj masz linka poczytaj sobie wszystko jest wyjasnione pozdrawiam :)

http://www.mitsubishi-gra...er=asc&start=15

Anonymous - 11-04-2007, 13:12

hej tez sie zastanawialem nad strumienica oraz filtrem stozkowym ale jeden z moich mechanikow mi to odradzil Bedzie tylko glosno a mocy wiekszej nie uzyskasz Masz 1.3 a wiec ekonomiczny silnik i strumiennica nic Ci nie da.... pozdrawiam
Anonymous - 11-04-2007, 15:49

Pastor, najlepszym rozwiadzaniem wzrostu mocy w twoim colciku byłby demontaż instalacji gazowej :)
Hubeeert - 11-04-2007, 17:47

Pastor, wsadz strumienice w odbyt temu co Ci ja chce sprzedac i przegazuj.

To najkrotszy komentarz.
Argumenty powyzej

Anonymous - 13-04-2007, 01:35

A co z przelotem (rura) zamiast katalizatora? Oczywiście takiej samej srednicy.
Hubeeert - 13-04-2007, 02:12

1. Katalizator jest wymagany przez prawo
2. Katalizator stwarza opory w wydechu

Usuwajac opory jestes w stanie uzyskac kilka % wzrostu.
Bardziej skupilbym sie na doprowadzenie silnika do stanu igla. Przynajmniej na poczatku.

Anonymous - 13-04-2007, 22:52

kiedyś w hondzie zmieniłem układ wydechowy (bo się posypał) na sebringa przywiezionego z niemiec w cenie zwykłego w Polsce z samochodu powypadkowego,rożnica była duża na plus-ale układ był zmieniony cały ,był dobrej firmy a stary był w rozsypce,nie było też zadnego basowego dudnienia tylko -nie wiem -^pogwizd^(to mi się udało -pogwizd heh),sam katalizator wycieli mi kiedyś w golfie -bo niby był zły-i wstawili kawałek rurki no to też była różnica tylko na minus
Anonymous - 14-04-2007, 09:22

Witam. U mnie wywaliłem kata i mam wstawioną rure przelotową tej samej średnicy. Od razu po zdemontowaniu kata silnik jakoś odżył :P poprostu lepiej sie kręci na obrotach, być może jest to przyczyna, że kat już był bardzo zanieczyszczony ale ogólnie polecam taką operacje, natomiast odzadzam strumienice w "japończykach", u kumpla efekt był całkiem odwrotny po jej zamontowaniu.
Anonymous - 14-04-2007, 13:55

Mój koleszka tez wyrzucil katalizator co prawda w Bardzo Małym Wacku ale mówi ze gicior jest teraz i zebym szybko wykonal cięcia i spawania (rura).Czy jest ktoś kto konkretnie w 4G63 DOHC wykonał takowy manewr?
Anonymous - 30-04-2007, 11:05

Ja natomiast zastanawiam sie czy montować strumienice, rurę , lub katalizator uniwersalny , bo nie chodzi mi o wzrost mocy, bo mój mis ma wystarczającą moc jak dla mnie lecz o problem dławienia sie silnika na starym katalizatorze który jest juz przerdzewiały. co jest naj lepsze i wypróbowane przez was w waszych misiach?
Anonymous - 06-05-2007, 22:43

a co powiecie na ta jakby wstawic "szyszke"-Złącze elastyczne, cos takiego: http://moto.allegro.pl/it..._promocja_.html

[ Dodano: 06-05-2007, 22:48 ]
chcialbym u siebie wstawic cos zamiast kata ale zeby nie zmienilo odglosu silnika mam koncowy wydech remusa i wystarczy mi taki glosik jak wydaje obecnie nie chce glosniejszego samochodu, zatem czy jest jakies rozwiazanie typu: wyciac kata wstawic "to cos" wykluczajac inny katalizator????

Anonymous - 07-05-2007, 00:00

To nie głupi pomysł choć napewno samochód glosniejszy bedzie poniewaz niczym to sie od rury nie rozni a jedynie bedzie latwiej zamontowac.
Anonymous - 07-05-2007, 11:02

to co tlumik srodkowy zamiast kata?? tanszy i chyba troche wytlumi :)