To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Wskaźnik paliwa-kontrolka

jawaldek - 06-01-2019, 12:45
Temat postu: Wskaźnik paliwa-kontrolka
Jakiś dołek jakiś "podskok" i zaświeciła się kontrolka rezerwy. Wskaźnik wskazywał 1/4 baku ale dla pewności do-tankowałem 30l. Wskaźnik poszedł do góry a kontrolka rezerwy świeci się nadal :/ Trochę to wkurza :( Z racji zabudowy tylnej części nie chciał bym dostawać się do baku. Czy może poszedł jakiś bezpiecznik ->> to było by najłatwiejsze rozwiązanie :) Sugestie :) ???
Bizi78 - 06-01-2019, 13:17

jawaldek napisał/a:
Czy może poszedł jakiś bezpiecznik

Jeśli by poszedł jakiś bezpiecznik to pewnie kontrolka w ogóle by się nie zapalała.
Ja bym obstawiał pływak w baku a dokładniej chyba tam jest osobny czujnik od rezerwy bo teoretycznie z baku wychodzą 3 przewody.

jawaldek - 06-01-2019, 13:57

Bizi78 napisał/a:
Ja bym obstawiał pływak w baku a dokładniej chyba tam jest osobny czujnik od rezerwy bo teoretycznie z baku wychodzą 3 przewody.
Jest , jest widziałem drzewiej na własne oczy :)
To najprostszym rozwiązaniem będzie zaklejenie jasno świecącej kontrolki i poczekać do wiosny :) i zacząć wozić ze sobą zapas paliwa :) w kanistrze 10 l :) A :) może jednak :) bezpiecznik :) :) ale logicznym jest Twoje stwierdzenie - jak bezpiecznik to by się nie świeciło :cry:

galeo1 - 10-01-2019, 20:59

Hej! Rezerwa zapala się kiedy poziom paliwa spada poniżej termistora, jaki nagrzewając się zamyka obwód i żarówka zaczyna świecić. Wlejesz paliwa termistor schładza się i robi się przerwa. Najpewniej masz zwarcie, ale myślę że na zewnątrz, nie w baku. Bo jeśli, to zostaje wyciąganie czujnika, naprawa lub wymiana. Powodzenia. Pzdr! Jary
Georg - 12-01-2019, 10:52

galeo1 napisał/a:
Rezerwa zapala się kiedy poziom paliwa spada poniżej termistora, jaki nagrzewając się zamyka obwód i żarówka zaczyna świecić. Wlejesz paliwa termistor schładza się i robi się przerwa.
:shock: :shock: :shock:
jawaldek - 04-03-2019, 14:57

Zrobiło się ciepło i wskaźnik się uspokoił ??? Zobaczymy czy aby żaróweczka się nie przepaliła :roll: Ale to trzeba poczekać do zmniejszenia się poziomu paliwa w baku.
Markon - 17-12-2020, 22:44

Witam podepne się pod ten temat, potrzebuje schemat lub opis przewodów czujnika rezerwy(tych co idą do zbiornika ), samochód pajero 2 3.0, nic mi nie pokazuje stan, były przecięte kable podejrzewam że jest inny zbiornik