Outlander II GEN Techniczne - Wymiana osłony przegubu przedniego.
elmundialo - 29-01-2019, 09:48 Temat postu: Wymiana osłony przegubu przedniego. Witam.
Czy posiada ktoś wiedzę praktyczną sprawdzoną lub manual do wymiany osłony przegubu przedniego w moim aucie.Jeżeli tak proszę o opis . Oczywiście manual do wymiany przegubu jak najbardziej.Dziękuję.
kajos - 29-01-2019, 10:59
nie wymienialem tego ale pewnie sie robi to jak w kazdym aucie
tu pewnie latwiej bo ma McPersona
ja w kiedys w Passacie mialem wieksze trudnosci
odkrecasz kolo,pozniej nakretke/srube taka duza na srodku i wybijasz delikatnie os zeby poluznila sie
pozniej podkrecasz sruby wachacza zeby odgiac jego od auta tak by wyciagnac calkiem os przegubu z piasty
nastepnie trzymasz w 1 rece polos a druga reka pobijasz przegub tak aby wyskoczyl z zabezpieczenia z polosi
jak zleci to wystarczy zdjac manszete oi caly przegub wrzucic do skrzynki zlomowej
a zaklada sie troche inaczej
nakladasz na polos opaskii manszete
nowy przegub wstepnie smarujesz wstepnie smarem ktory masz w kpl.
nabijasz na polos (wszystko oczywiscie w czystosci robisz eby brud do smaru sie nie dostal) a jak chwyci zabezpieczenie (przegob nie wylata juz ) przygotowujesz manszete do zalozenia ,reszte smaru wyciskasz w przegub i zakladasz manszete i zaciskasz duza opaske
wkladasz os przegubu w piaste,przykrecasz wachacz a nastepnie duza nakretke/srube (dobrze jak 2 osoba nacisnie chamulec by mocno dokrecic ja )
na koncu skrecasz kolem na maxa i krecisz piasta obserwujac manszete czy nie ociera gdzies ustawiajac gume na polosi (to wazne bo pozniej moze okazac sie ze gdzies po kilku tys km manszeta sie przetrze lub natnie - tak mialem w passacie)i zacnac ja opaska
i gotowe
smar w przegub dajesz tyle ile masz w tubce w komplecie
nie mniej i nie wiecej bo znalem magikow co dodawali wiecej a pozniej wywalalo smar z manszeta (on bardzo a to bardzo brudzi felgi )
elmundialo - 29-01-2019, 11:11
W passacie i w fordzie także wymieniłem. Jednak Japończycy chyba inaczej zamontowali zabezpieczenie przegubu. I można walić młotem a mozna ponoć je jakoś ściągnąć. Po za tym ,czy jak wyciagne półoś z automatu czy nic sie nie wysypie. Dlatego prosiłem o wiedzę praktyczną lub manual. Jednakże za chęci dziękuję. Powinien był napisać ze ogólne pojęcie posiadam
|
|
|