To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Czujnik ABS - dobranie używki

b@rto - 04-02-2019, 18:44
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Czujnik ABS - dobranie używki
Cześć!

Potrzebuję zmienić czujnik, wg mechanika padł - nie byłem niestety przy sprawdzeniu i najpierw przez telefon mi powiedział, że tylny prawy, potem że lewy i koniec końców nie wiem. Dla wszystkiego kupię oba jeśli będzie trzeba (używane, nie taki wielki znowu pieniądz).
Tylko pytanie - czy każdy czujnik jest przypisany do swego miejsca, tzn. mocowanie jest dedykowane pod stronę pojazdu? Bo jeśli każdy byłby taki sam, to kupiłbym jakiś tylny i by pasowało.
Patrzę na iparts i jest jedna firma, która rozróżnia lewo-prawo, reszta jest bez oznaczeń, chociaż widać różnicę w numerach i umieszczeniu blaszki mocującej - może tę blaszkę da się "przesunąć"? Nie wiem jak jest umocowana (może to zwykły pierścień), czy jest zalana na stałe.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edit: ale jak już na allegro w używki wszedłem to widzę np. takie:
Czujnik 1
Czujnik 2

To co, używane mają mocowanie uniwersalne? Aby było od wersji z tarczami z tyłu?

wichura1 - 06-02-2019, 15:38

Zrób zdjęcie swojego czujnika, na nim jest numer producenta. Carismy miały różne piasty z rozstawem 4x100 i 4x114.3 z tarczami z tyłu i bębnami z tyłu. Carisma to składak europejsko-japoński, tutaj nie ma nic pewnego, chyba że numer części. :D
Hugo - 06-02-2019, 19:31

Z tego co pamiętam były prawe i lewe i nie pasują zamiennie stronami.