To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Dziwny stuk

potentator - 15-02-2019, 07:46
Temat postu: Dziwny stuk
Witam pacjent O II 2010r., mam taki problem wczoraj wracając z pracy zauważyłem że mam stuk (tuk-tuk) między 40-60 km/h w lewym kole tak mi się wydaję. Dźwiek jest jakby o obrót opony powtarzany w jednym msc. Hamulce są oki, bo wymienione pedał nie pulsuje. Drgań kierownicy nie mam. Sprawdzałem wczoraj wieczorem oponę i wydaję się ok bez brzucha... Co to może być ? Łącznik stabilizatora?
juniorkm7 - 15-02-2019, 11:41

Może być właśnie nieprawidłowo założona lub krzywa tarcza. Miałem ten problem po wymianie tarcz i klocków. Na początku praktyczie niewyczuwalne więc nie zauważyłem. Zaczął się robić pasek w tarczy który błędnie zdiagnozowałem jako kamyczek który zarysował tarczę i olałem. Żona autem pojeździła i po 8000km od wymiany jak wziąłem auto bo potrzebowałem coś przewieźć to już przy hamowaniu z minimum 80 do zera dźwięk jakby ktoś łomotał młotkiem. Do tego rozklepało drążek kierowniczy i sworzeń wahacza. Sprawdź w warsztacie bicie czujnikiem zegarowym.
WiValdiBB - 15-02-2019, 14:59

na warsztat, koło na wyważarkę, zawias hamulec do sprawdzenia, na pewno coś się okaże
potentator - 15-02-2019, 15:18

Okazało się ... śruba wbita w kole :)
WiValdiBB - 15-02-2019, 15:45

potentator napisał/a:
Okazało się ... śruba wbita w kole :)
no i git, nic poważnego na szczęście