Outlander III GEN Techniczne - Nie działają światła dzienne i przeciwmgielne.
Mekinto - 19-02-2019, 22:02 Temat postu: Nie działają światła dzienne i przeciwmgielne. Witam, posiadam Outlandera z 2014r. w wersji ze światłami LED do jazdy dziennej w formie okręgów w halogenach. Jakiś czas temu zauważyłem, że (przy słonecznej pogodzie oczywiście) światła dzienne nie włączają się za każdym razem, a dopiero po którejś próbie ich uruchomienia. Co ciekawe w momencie jak nie działają dzienne, nie da się również włączyć przeciwmgielnych w halogenach. Niedawno dzienne przestały świecić w ogóle (przeciwmgielnych zresztą też już się nie da włączyć) i muszę cały czas jeździć na światłach mijania (ksenonach).
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem? Co może być przyczyną tego problemu?
Wielkie dzięki za wszelką pomoc.
[ Dodano: 01-03-2019, 19:02 ]
Dodam, że co ciekawe, usterka samoistnie zniknęła. Od kilku dni wszystko działa jak trzeba. Ciekawe tylko jak długo? Być może do następnego mycia myjką ciśnieniową przodu auta (a przy okazji i halogenów), bo mam teorię, że to wilgoć mogła być przyczyną...
vert - 03-10-2019, 10:45
Witam, od niedawna zamieniłem X-Traila na Outlandera III PHEV z 2014. Ładna i przyjemna wanna i sympatycznie się pływa.
Podobnie jak kolega mam problem ze światłami do jazdy dziennej. Przy włączonym "AUTO" świata do jazdy dziennej (LED) zapalają się i po ok 10 sek. przepala się bezpiecznik 10A w komorze silnika. Kolejna próba i kolejny bezpiecznik , halogeny są sprawne i świecą poprawnie. O zmroku "w trybie AUTO" poprawnie włączają się światła mijania.
Podejrzewam zanieczyszczenie gniazda lub styków powodujące zwarcie. Pytanie, czy do zintegrowanej oprawy można się dostać z zewnątrz? (np. demontując plastikową osłonę), czy trzeba demontować nadkole lub zapinki osłony silnika?
Z góry dziękuję za pomocną dłoń
|
|
|