To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Stuki na niewielkich nierównościach

piotr277 - 25-03-2019, 19:59
Temat postu: Stuki na niewielkich nierównościach
Pacjent - P3 LWB.
Na niewielkich nierównościach dochodzą głuche stuki z przodu auta (dźwięk zlokalizowany raczej w okolicach podszybia). Łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora, końcówki drążków kierowniczych są nowe. Na sprawdzaniu luzów wszystkie tuleje i sworznie są bez luzów. Przy większym obciążeniu auta pasażerami + ew. bagażem efekt jakby był zmniejszony..
Co to może być?
Może górne mocowania amorów? Tam chyba są jakieś gumowe podkładki - może ktoś kojarzy..

jepm - 26-03-2019, 09:21

Mogą stukać same amortyzatory - czy stuka bardziej na początku jazdy w szczególności gdy jest chłodno a potem już mniej, ciszej ?
Niektóre typy tak z czasem mają - amortyzator w pełni sprawny, dobrze zamocowany a stuka.

piotr277 - 26-03-2019, 21:18

No nie wiem, chyba po rozgrzaniu nic się nie zmienia..
Bardziej charakterystyczne jest to, że to występuje na małych nierównościach - na dużych dziurach, np. poza asfaltem jest ok.
Amory są Dobinsonsa. Chodzi mi po głowie, że to może górne gumy mocowania amora, jak na schemacie:

dandek88 - 27-03-2019, 13:05

W passacie tak mialem :) Gniazda amortyzatorow z tylu dawaly taki dzwiek. Po zaladowaniu pasazerami i bagazem temat ucichal.

U mnie w Pajero jest podobnie - ale musze przejrzec wszystko bo nie sprawdzalem zadnych luzow.

Daniel_S - 29-03-2019, 09:56

piotr277 napisał/a:
No nie wiem, chyba po rozgrzaniu nic się nie zmienia..
Bardziej charakterystyczne jest to, że to występuje na małych nierównościach - na dużych dziurach, np. poza asfaltem jest ok.
Amory są Dobinsonsa.(...)

Jak długo masz te amortyzatory? Czy stukanie pojawiło się po ich montażu? Czy masz je też zamontowane na tylnej osi?

piotr277 - 30-03-2019, 06:50

Amory nie wiem ile mają przebiegu - nie ja je montowałem. Są też na tyle.
Wczoraj byłem na szarpakach i faktycznie, spod puchy filtra coś się niesie - trzeba będzie zajrzeć. Sprawność amorów wyszła ok.

Daniel_S - 30-03-2019, 18:31

Amortyzator nie musi być zużyty by stukał, nowe też to potrafią :roll:

wysłałem pw.