Pajero III - Stuki na niewielkich nierównościach
piotr277 - 25-03-2019, 19:59 Temat postu: Stuki na niewielkich nierównościach Pacjent - P3 LWB.
Na niewielkich nierównościach dochodzą głuche stuki z przodu auta (dźwięk zlokalizowany raczej w okolicach podszybia). Łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora, końcówki drążków kierowniczych są nowe. Na sprawdzaniu luzów wszystkie tuleje i sworznie są bez luzów. Przy większym obciążeniu auta pasażerami + ew. bagażem efekt jakby był zmniejszony..
Co to może być?
Może górne mocowania amorów? Tam chyba są jakieś gumowe podkładki - może ktoś kojarzy..
jepm - 26-03-2019, 09:21
Mogą stukać same amortyzatory - czy stuka bardziej na początku jazdy w szczególności gdy jest chłodno a potem już mniej, ciszej ?
Niektóre typy tak z czasem mają - amortyzator w pełni sprawny, dobrze zamocowany a stuka.
piotr277 - 26-03-2019, 21:18
No nie wiem, chyba po rozgrzaniu nic się nie zmienia..
Bardziej charakterystyczne jest to, że to występuje na małych nierównościach - na dużych dziurach, np. poza asfaltem jest ok.
Amory są Dobinsonsa. Chodzi mi po głowie, że to może górne gumy mocowania amora, jak na schemacie:
dandek88 - 27-03-2019, 13:05
W passacie tak mialem Gniazda amortyzatorow z tylu dawaly taki dzwiek. Po zaladowaniu pasazerami i bagazem temat ucichal.
U mnie w Pajero jest podobnie - ale musze przejrzec wszystko bo nie sprawdzalem zadnych luzow.
Daniel_S - 29-03-2019, 09:56
piotr277 napisał/a: | No nie wiem, chyba po rozgrzaniu nic się nie zmienia..
Bardziej charakterystyczne jest to, że to występuje na małych nierównościach - na dużych dziurach, np. poza asfaltem jest ok.
Amory są Dobinsonsa.(...) |
Jak długo masz te amortyzatory? Czy stukanie pojawiło się po ich montażu? Czy masz je też zamontowane na tylnej osi?
piotr277 - 30-03-2019, 06:50
Amory nie wiem ile mają przebiegu - nie ja je montowałem. Są też na tyle.
Wczoraj byłem na szarpakach i faktycznie, spod puchy filtra coś się niesie - trzeba będzie zajrzeć. Sprawność amorów wyszła ok.
Daniel_S - 30-03-2019, 18:31
Amortyzator nie musi być zużyty by stukał, nowe też to potrafią
wysłałem pw.
|
|
|