Nasze Miśki - Violett6
Misiek :) - 26-03-2019, 17:46 Temat postu: Violett6 Nie tak dawno rozstałem się z moją miłością, Sir Lancelotem.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=63146&postdays=0&postorder=asc&start=0
Bardzo chciałem kupić sobie auto zupełnie inne niż Lancer. Miało być mięciutko, komfortowo, cicho jak wyłączę radio. I do tego auto miało być terenowe lub po prostu nie być słabe. Do tego miał to nie być Galant Rekin... ta... jasne. I najlepiej nadwozie kombi.
Po bardzo intensywnych poszukiwaniach, wielu odrzuconych modelach z różnych względów padło na Galanta. jako jedyny w określonym budżecie spełniam wszystkie moje oczekiwania. Założenie: V6 (każdy montowany V6 w EA jest ok), automat, najlepiej kombiak, dobrze byo by w skórze... a marzenie to ostatni lift wiśniowy z bananową skórą i Nardi Torino.
Po kontakcie z osobą posiadającą 2 takie auta stwierdziłem, że pojadę do Kielc obejrzeć samochód. Jechałem obejrzeć granatowe kombi a wróciłem fioletowo-grafitowym sedanem. Cóż auto nieco starsze ale w mojej cenie stan był lepszy. Jest to Galant EA5A w wersji Elegance, i taki ma pozostać. ma mieć chromowany grill, mięciutkie zawieszenie, baloniaste opony, żeby się płynęło po drodze. Niestety zabrakło mi w aucie skórzanej tapicerki i drewna na desce, ale wszystko jest do nadrobienia. Niestety fabryczna skóra nie jest perforowana i kiepsko trzyma w zakrętach.
Tak kupując to auto zauważam pewne prawidłowości:
Każde moje auto, z którym byłem bardzo zżyty było grafitowe
Za każdym razem jak jadę po auto dla mnie lub Joann od razu trafiamy. Nie ma powrotów bez zakupu.
Z każdym kilometrem się coraz bardziej przekonuję do tego auta. Rdzy jest bardzo mało, lakier oryginalny z wyjątkiem tylnych nadkoli, jest wiele niedoskonałości na lakierze, ale to się zrobi.
W najbliższych planach mam wstawić zimne białe podświetlenie panelu klimy, wymianę oświetlenia wnętrza na białe zimne, przełożyć audio co mi zostało z Lancera, może nieco zmodyfikować. Do tego zakup 16"z letnimi oponami, przyciemnienie szyb, może jakiś alarm i czujniki parkowania.
A teraz kilak faktów o aucie:
Jestem 4. właścicielem auta - tak wynika z dokumentacji auta.
Auto opuściło fabrykę/ma homologację na 1999 a wg dokumentów 1 rejestracja/produkcja w dowodzie jest 2000r
Jest to Galant po 1 lifcie Euro4
Skrzynia biegów TipTronic
Chyba trafiłem na godnego następce Lancelota.

Hugo - 26-03-2019, 20:22
Wygląda na zadbanego, oby się sprawował. Misiek napisał/a: | Miało być cicho | Misiek napisał/a: | padło na Galanta. jako jedyny w określonym budżecie spełniam wszystkie moje oczekiwania | No nie wiem, nie wiem
AidsD - 27-03-2019, 09:11
dasz głośniej audio i już nie będzie tak cicho
Bizi78 - 27-03-2019, 09:17
Centralna konsola chyba fana play-a .
Bezawaryjności .
vrangsinn - 27-03-2019, 09:51
heh...gratki Misiek...ale na "wygodnym bujającym zawieszeniu" długo nie pociągniesz i pierwszym modem bedzię obniżka...
Misiek :) - 27-03-2019, 20:46
Bardzo mi się podoba miękkie zawieszenie, i tak właśnie miało być!
Konsla centralna ma niby flagę Japoniii. Zastanawiam się co z tym zrobić, ale najpierw muszę ogarnąć kilka spraw, z Lancera przełożyć co miałem z audio.
Przyznam, że obniżony Galant AVANCE, na 18" alu wygląda pięknie, ale chcę auto, które będzie diametralnie różne od Lancera
Hugo - 27-03-2019, 21:57
Misiek napisał/a: | Zastanawiam się co z tym zrobić | Oddaj do lakiernika i polakieruje Ci ją na wybrany kolor lub hydrografika. Niektórzy oklejają folią, ale jakoś nie widzę tego na tych wszystkich krzywiznach Misiek napisał/a: | Przyznam, że obniżony Galant AVANCE, na 18" alu wygląda pięknie, ale chcę auto, które będzie diametralnie różne od Lancera | A zdziwię Cię, bo ma takie właśnie zestawienie i nie widzę praktycznie żadnej różnicy w komforcie jazdy pomiędzy jazdą na 15-tkach z oponami 195/65 R15 i seryjnym zawieszeniu, a 18-tkach z oponami 215/45 R18 i sprężynach -30 mm na przodzie (z tyłu seryjne). Minusem seryjnego zawieszenia jest słabe prowadzenie (buja na boki, myszkuje po drodze i jest jakiś niepewny, a jazda za TIR-em to w ogóle jakaś porażka)
Misiek :) - 04-04-2019, 08:22
Im dłużej jeżdżę tym bardziej podoba mi się Galant, tym bardziej Go doceniam.
Od zakupu:
Przyciemniłem tylne szyby
Włożyłem audio razem z wygłuszeniem drzwi i bagażnika.
Wstawiłem oświetlenie LED. Teraz jak otworze drzwi przednie to mi się świeci podświetlenie w nogach z tej strony.
Do Climatronica włożyłem ledy - jest lekko widoczny jaśniejszy punkt, nic to nie przeszkadza, a wyświetlacz widać w dzień oraz zyskał ładny niebiesko fioletowy kolor.
W planach malutka lotka z BMW na tylną klapę, LPG oraz alufelgi 16".
Misiek :) - 16-04-2019, 11:06
Im więcej jeżdżę, tym więcej przyjemności z jazdy mam
Dziś wleciały spryskiwacze od Citroena C3. Pasują p&p, tylko luźno siedzą. Trezba będie klejem na gorąco usztywnić.
Wstyd mi, ale jeszcze nie okleiłem auta klubowymi naklejkami. Zastanawiam się jaki kolor naklejek będzie najbardziej pasować do grafitowo-fioletowego auta. Białe, czy chrom, a może chrom diamenty i biały napis. Mówię o naklejkach poprzedniego, trójkątnego logo. Nowe logo będę musiał zamówić.
AidsD - 16-04-2019, 11:22
Misiek napisał/a: | Białe | tak jak piszesz
Misiek :) - 24-04-2019, 00:19
Zastanawiam się nad włożeniem drewna do środka, oraz pakietu Nardi Torino.
Tak się zastanawiam czy kierownica z Carismy podejdzie, oraz czy da się przełożyć tempomat do kierownicy Carismy.
Chciałem skórzaną tapicerkę, ale ten przedlifotwy welur jest taie mięciutki i przyjemny
Krzyzak - 24-04-2019, 08:31
Misiek napisał/a: | Tak się zastanawiam czy kierownica z Carismy podejdzie | kierownica jest identyczna
Hugo - 24-04-2019, 09:42
Da się bez problemu zamontować manetkę tempomatu w kierownicy Nardi Torino. Mocowanie manetki jest w każdej. Wystarczy ostrym nożem wyciąć otwór w tylnej części kierownicy i będzie jak oryginał.
Komplet Nardi Torino średnio pasuje do tapicerki welurowej.
Sunderland86 - 24-04-2019, 10:15
Hugo napisał/a: | Komplet Nardi Torino średnio pasuje do tapicerki welurowej. |
Prawda. U siebie założyłem Nardi, gdy był jeszcze welur i musiałem uzupełnić go skórą aby dobrze się komponowało wszystko
Misiek :) - 24-04-2019, 14:54
Skóry nie chcę, bo jest twardsza od weluru oraz śliska
|
|
|