Carisma - Techniczne - Pompa sprzęgła / wysprzęglika
Bayera - 26-03-2019, 20:51 Temat postu: Pompa sprzęgła / wysprzęglika Witam.
Mam problem ze sprzęgłem. Jadąc nagle pedał zrobił się miękki i biegi nie wchodziły tak jak wcześniej. Musiałem wciskać pedał do samej podłogi żeby dojechać do domu. Po opadnięciu emocji poczytałem i zacznę od najtańszych rozwiązań. Wymontowałem wysprzęglik czy pompkę sprzęgła różnie to z necie nazywają. Płyn był w środku i nie widziałem żadnych wycieków ale jak znam działanie pomp to mogą się zrobić drobne uszczerbki i pompa nie będzie trzymać ciśnienia. Zamówiłem nowy wysprzęglik czy tam pompę koszt koło 100zł. Jutro będę montował problem tylko z odpowietrzeniem bo teoretycznie wiem jak to zrobić ale z praktyką gorzej.
https://photos.google.com/photo/AF1QipO2v2YNbCJWTtNJ5-1EJzmffrWf1JM7NYZTG4Xx?hl=pl
To moja pompka widać że jest tam tylko jeden otworek na klucz 11 i przykręca się do niego miedzianą rurkę która idzie nie wiem gdzie. Teraz proszę o jakąś podpowiedź co dalej jak to odpowietrzyć. Chyba że jest tam jeszcze coś czego nie wiem.
[ Dodano: 27-03-2019, 06:55 ]
Już wiem że to co pokazałem na zdjęciu to tylko pompa. Wysprzeglik jest przy skrzyni podobno. Ciekawi mnie czy w carismie 1.8 gdi po lifcie 2000r jest jakiś sfobodny dostęp?
remi - 29-03-2019, 09:35
ja zmieniałem u siebie wyprzęglik, ale było to w 1,6. Tam na wysprzęgliku jest odpowietrznik, taki sam jak do odpowietrzania hamulców. Odpowietrzasz dokładnie tak jak hamulce. Jedna osoba depcze sprzęgłem, druga luzuje i dokręca odpowietrznik. Jednak mówię, to było w 1,6.
Hugo - 30-03-2019, 07:36
W 1,8 GDI jest taki sam wysprzęglik. Polecam odpowietrza grawitacyjnie, czyli poluzować odpowietrznik i płyn sam niech sobie spływa.
koniszua - 16-08-2019, 15:45
Bayera napisał/a: | Witam.
Mam problem ze sprzęgłem. Jadąc nagle pedał zrobił się miękki i biegi nie wchodziły tak jak wcześniej. |
Mam dokładnie ten sam problem, dziś wyskoczył na krzyżówce. Przejechałem przez skrzyżowanie chce zmienić bieg i nie mogę żadnego wbić, pedał wciśnięty do podłogi i nic, wyłączyłem silnik biegi dają się wbić, w trakcie jazdy już są z tym problemy albo wchodzą ciężko albo wcale. Pytanie co poszło, pompa czy ten wyprzęgnik na bloku silnika, lub coś z samym dociskiem, jak to sprawdzić, zdiagnozować?
Cari 1.6 66kv 98
Edit:
Druga osoba wciskała sprzęgło ja lukałem łapa chodzi. Czyli coś z dociskiem?
Aktualizacja:
Okazało się ze pękła sprężyna i jej kawałek wpadł pomiędzy docisk a sprzęgło, dlatego takie dziwne objawy były nie wyprzęgał dobrze i problemy z wbijaniem biegów.
remi - 24-08-2019, 13:28
Bo może nie wysprzęgla do końca. Zobacz, czy wysprzęglik nie jest mokry i czy płynu nie ubywa.
|
|
|