Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Brak dźwięku
bonusrpk32 - 09-04-2019, 20:31 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Brak dźwięku Witam mam problem gdy wyłączone silnik i zostawię włączone światła mijania i otworze drzwi to nie mam tego charakterystycznego pikania , ze światła są włączone i teraz mam pytanie to winna przepalonego bezpiecznika ?
Z góry dziękuje za pomoc
plecho1 - 09-04-2019, 21:30
Masz padnięty lub zaśniedziały czujnik krańcowy od drzwi kierowcy. Jest to zdublowany czujnik obsługujący dwa obwody, jeden styk obsługuje oświetlenie kabiny a drugi sygnał dźwiękowy niewyłączonych świateł. Możesz spróbować go wyczyścić a jeśli styki będą skorodowane to tylko wymiana na taki sam.
bonusrpk32 - 09-04-2019, 21:44
plecho1 , ale światła mi działają normalnie tylko tego dźwięku nie mam od świateł. A może to być bezpiecznik ?
plecho1 - 09-04-2019, 21:51
Żaden bezpiecznik, nie ma tak że każdy drobiazg ma swój bezpiecznik. Jak by tak było to była by ich setka albo i więcej. Jest to częsty problem w starszych miśkach, jak chcesz, to łatwo można to sprawdzić. Wykręć krańcówkę i na włączonych światłach i wyjętym kluczyku ze stacyjki dotykaj do masy obydwoma przewodami podłączonymi do krańcówki, przy jednym zapali się lampka w kabinie a przy drugim powinien pojawić się dźwięk sygnalizujący zapalone światła.
|
|
|