Outlander II GEN Techniczne - Zagadka, co to może być?
potentator - 17-04-2019, 13:20 Temat postu: Zagadka, co to może być? Witam, mam pytanie: Silnik na luzie jak się toczy dziwnie pracuje tzn. jakby coś z dawką paliwa było raz wzrastają obroty raz maleją, dodatkowo po rozgrzaniu minimalnie faluje wskazówka obrotomierza. Zregenerowałem już pompki, zaślepiłem częściowo egr bez usunięcia programowego. Czytam różne opinie że te silniki tak mają bo są wycięte z wadliwych części wałków wyrównujących itd. Pali na rys, nie kopci, pięknie się zbiera. Pacjent 2.0 did 2010r. Dodam,że na zimnym silnik pięknie chodzi. Może ktoś miał podobne problemy. Bezsensu wymieniać części, na kompie podobno parametry w normie. Przepływomierz również sprawdzany, wartości ma ok. Dolot sprawdziłem opaski itp. jest ok.
szeryf85 - 18-04-2019, 08:01
U mnie jest tak, że jak dojeżdżam do świateł na luzie, to zanim całkiem wyhamuję to silnikiem potrafi zatrząść :/
lucano - 18-04-2019, 11:05
Mam identyczne objawy. Dodam jeszcze że jak stoję w korku na jakimś wiadukcie i co chwilę na luzie popuszczam go w dół to też czasami nierówno pracuje.
kajos - 18-04-2019, 12:23
lucano napisał/a: | Mam identyczne objawy. Dodam jeszcze że jak stoję w korku na jakimś wiadukcie i co chwilę na luzie popuszczam go w dół to też czasami nierówno pracuje. |
Ja bym sprawdził u ciebie działanie pompy w zbiorniku bo wału może na wolnych obrotach nie dawać rady wytwarzac cisnienia
Kolega potentator z tego co wiem ma pompę ok bo pisał mi na priv
A pisze o pompie w zbiorniku bo w zeszłym roku meczylem się cale lato z autem bo nieprawidłowo silnik pracował
Nawet rozregulowalem sobie turbinę ale w końcu doszedlem do tej pompy
Ale może być tak ze ona dzial a (słychać ja) ale będzie zawalone sitko w niej wiec najlepiej jest ja sala wyjąć i przeczyscic
potentator - 18-04-2019, 13:09
Wyciągałem tę pompę już raz jak walną mi przewód elektryczny od potencjometru w tej pompie. Nie pokazywało paliwa, przy dokręcaniu zerwała mi się jedna śruba mocująca, i już niechce tej pompy wyciągać bo musiałbym pewnie zbiornik nagwintować a tak narazie jest szczelne, więc nie ruszam...Fakt mogłem wtedy przeczyścić sito ale nie wiedziałem jak wyjąć pompe z plastikowej obudowy... Widzę że ten typ tak ma po wpisach... Sprawdzałem wakum ma 0.9 na jałowym a pompa w baku załącza się i pompuje paliwo po przekręceniu stacyjki odpinałem węża i sprawdzałem
[ Dodano: 18-04-2019, 13:54 ]
Z drugiej strony skoro to jest przypadłość tego modelu, to ciekawe co byłoby gdyby ktoś to zgłosił do uokik-u, skoro wymieniają różne pierdoły jak napinacze, szyberdachy i mechanizmy to może w tym temacie by coś podziałali??
[ Dodano: 18-04-2019, 17:51 ]
Wstawiam link https://youtu.be/iGrLijX6jd4 tak pracuje jak sie rozgrzeje, jak klima sie zalaczy jest ok
[ Dodano: 20-04-2019, 00:22 ]
Odpislem czujnik temp.paliwa i bingo silnik pracuje równo teraz pytanie czy walnięty czujnik czy cos z chłodnica paliwa?
szeryf85 - 20-04-2019, 18:58
Gdzie jest ten czujnik? To sprawdzę u siebie.
potentator - 20-04-2019, 20:06
Stojac na wprost silnika to jest zaraz pod pokrywa przy powrocie pompy tamdemowej
Czarny Ziutek - 20-04-2019, 20:09
Ja bym sprawdził glowicę, w moim poprzednim wieśwagenie w 2.0 tdi dwa razy padła głowica... To są mikropęknięcia wynikające z pocienionej konstrukcji 16 zaworowej glowicy no i pewnie celowego postarzania produktu...
potentator - 20-04-2019, 20:49
Wydaję mi się że to nie głowica, płynu nic nie ubywa, również nie miesza się z olejem... Silnik jest z końcówki 2010 r. a więc ponoć odnowiony bez tych usterek. Zastanawiam się czy montując oryginalny czujnik to problem zniknie, założyłem z eps i nic dalej to samo...
Czarny Ziutek - 21-04-2019, 20:18
no właśnie u mnie też nie ubywało ani nie przybywało płynu.. ale objawy były podobne jak u Ciebie... Wyszło dopiero po zdjęciu i pomiarach ciśnienia... to były na prawdę mikropęknięcia...
potentator - 22-04-2019, 11:40
Jak odpinales czujnik paliwa to normalnie chodzil? U mnie jest tak ze jak odepne czujnik chodzi super , komputer wtedy bierze sygnał z czujnika płynu chłodniczego. Wiec tu bym szukal przyczyn. Czekam na nowy czujnik i podepne do kompa
kajos - 22-04-2019, 13:49
Sprawdź jeszcze czy może gdzieś pin nie laczy
Michal_A - 16-10-2019, 16:17
lucano napisał/a: | Mam identyczne objawy. Dodam jeszcze że jak stoję w korku na jakimś wiadukcie i co chwilę na luzie popuszczam go w dół to też czasami nierówno pracuje. |
Udało się komuś to rozwiązać czy ten typ tak ma?
potentator - 19-10-2019, 14:47
To jest problem kultury pracy silnika o czym piszą wszew i obec w gazetach, silnik na pd tak ma niestety
nightfly - 21-10-2019, 15:11
szeryf85 napisał/a: | U mnie jest tak, że jak dojeżdżam do świateł na luzie, to zanim całkiem wyhamuję to silnikiem potrafi zatrząść :/ |
Miałem tak samo, przy dojeżdżaniu do świateł na luzie potrafił mi silnik telepać, nie równo pracować i obroty drgały, przy gaszeniu był czasami dźwięk metaliczny - ale nie zawsze.
Po wymianie dwumasy objawy zniknęły i chodzi jak zegarek.
|
|
|