Outlander II GEN Techniczne - CHECK ENGINE
Dzwoncki - 30-04-2019, 14:32 Temat postu: CHECK ENGINE Witam, drodzy moi mam pytanie, po wczorajszych deszczach zapalił mi się na desce CHECK i teraz moje pytanie czy to może być spowodowane, nie mam na chwile obecną możliwości podłączenia go do komputera dopiero po majówce. Dodam że w ostatni weekend miałem dziwny objaw samochód około 4 razy zapalił i zgasł. SILNIK 2.0 DID ... proszę podpowiedzcie gdzie ewentualnie szukać przyczyny
plecho1 - 30-04-2019, 16:42
Jak na razie nie chcesz połączyć pod komputer to może u wróżki Do sprawdzenia błędów wystarczy jakiś tani Elm327 bluetooth i jakaś aplikacja na telefon z androidem.
Dzwoncki - 30-04-2019, 17:08
To nie tak, że nie chcę tylko mój mechanik wyjechał na majówkę i wraca dopiero w poniedziałek, a że sam mam jakiekolwiek pojęcie dlatego też napisałem ten wątek aby spróbować samemu usunąć usterkę
Bizi78 - 30-04-2019, 17:39
Dzwoncki, zapytaj w regionalnym może ktoś w Twojej okolicy ma elma i za przysłowiowe piwo podepnie.
Ewentualnie popytaj wśród znajomych, w dzisiejszych czasach pewnie któryś ma .
Gwoli ścisłości też raczej nie jestem mechaniczny a mam w domu: zwykłego elma usb, elma bluetooth, vaga i delphi .
Dzwoncki - 07-05-2019, 08:59
no więc tak, check w majówkę zgasł mi na jeden dzień, dwa dni poświecił i znów zgasł. Po diagnostyce na kompie wyszło mimo braku wyświetlającego się błędu wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze, podejrzewam jakąś nieszczelność. Miał ktoś z Was jakieś przygody z takim zachowaniem?? Co jeszcze dziwne mimo tej usterki, samochód nie traci mocy
plecho1 - 07-05-2019, 09:23
Sprawdź jakie są korekty paliwowe STFT i LTFT oraz jakie jest ciśnienie w kolektorze dolotowym na biegu jałowym na rozgrzanym silniku jak silnik pracuje bez obciążenia czyli wyłączone wszystko typu klima, światła...
Jak to przez nieszczelność to korekty powinny być na plus a podciśnienie w kolektorze pewnie po wyżej 0,35 bara.
[ Dodano: 07-05-2019, 09:25 ]
Jeśli to się nasila jak jest wilgoć to może raczej wina cewek zapłonowych.
Bzyk_R1 - 07-05-2019, 12:51
plecho1, to jest 2.0 DID.
plecho1 - 07-05-2019, 14:24
Sorry Tytuł postu i samo "Outlander" w profilu to trochę skromne info. A najbardziej zasugerowałem się wypadaniem zapłonu.
|
|
|