Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wymiana paska alternatora
czarter - 30-05-2019, 21:52 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Wymiana paska alternatora Piszczy mi strasznie pasek od alternatora i chcę go wymienić.
Według instrukcji powinienem najpierw odkręcić śrubę mocującą (pivot bolt, u mnie na zdjęciu litera C), śrubę blokującą (lock bolt, u mnie litera B), i śrubę regulującą (adjust bolt, u mnie na zdjęciu litera A). Po pierwsze, czym w ogóle wykręcić ten pivot bolt (litera C)? Tam jest prostokątny łeb? Nie umiałem jej odkręcić, ale próbowałem odkręcać najpierw śrubę blokującą, a potem regulującą i odkręciłem je do tego stopnia, że były dosyć luźne, natomiast pasek alternatora ciągle był mocno napięty, tak jakby coś go ciągle trzymało. To był ten pivot bolt? Co powinienem zrobić? Co radzicie koledzy? Proszę o pomoc.
plecho1 - 30-05-2019, 22:01
Ja nigdy tej dolnej śruby nie ruszałem, zawsze dało się alternator poruszyć choć oczywiście trochę siły trzeba było użyć.
czarter - 30-05-2019, 22:07
Czyli alternator trzyma się tylko na tych dwóch śrubach? Górnej lock bolt B naciąganej przez A, i dolnej śruby C. Nic więcej go nie trzyma?
Hugo - 30-05-2019, 22:23
czarter napisał/a: | Nic więcej go nie trzyma? | Nie.
Luzujesz nakrętkę śruby C, jest na klucz 14, po przeciwnej stronie tego łba prostokątnego, który jest po to by się blokował sam o obudowę alternatora i byś nie musiał jej kontrować kluczem. Następnie luzujesz śrubę B i naciągasz pasek lub luzujesz śrubą C (wkręcając ją napinasz pasek, wykręcając luzujesz). Nie rób tego nie luzując nakrętki śruby C, bo uszkodzisz gwint na napinaczu.
czarter - 03-06-2019, 08:32
Kolega Hugo miał rację, najpierw trzeba poluzować śrubę C, żeby alternator swobodnie się poruszał i pasek dawał się naciągać. Wszystko da się zrobić z góry.
Pasek wymieniony, śmiga aż miło, dziękuję za pomoc
slawko94 - 16-09-2019, 12:16
Witam posiadam Carisme 1.8GDI 122. Był bym wdzięczny za nr Paska Alternatora bo nigdzie znaleźć nie mogę a na moim jest niewidoczny, pozdrawiam
czarter - 22-09-2019, 12:48
4 PK 780
rotten - 22-09-2019, 22:02
wczoraj zmieniałem obydwa paski i ten o który pytasz zmieścił sie pk 775
|
|
|