To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Silnik- stukanie na zimnym, ciepłym i zgaszonym

stosik - 08-06-2019, 01:46
Temat postu: Silnik- stukanie na zimnym, ciepłym i zgaszonym
Cześć. Dosłyszałem pod maską stukanie po lewej stronie silnika. Stukanie nie zawsze występuje, a jeśli to nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły silnik. Jeżeli przyjadę do domu i stuka na uruchomionym, to nawet po zgaszeniu silnika styknie jeszcze kilka razy. Byłem i mechanika, ale jak na złość akurat wtedy była cisza. Wróciłem do domu i słyszę, że stuka, to nagrałem filmik. Poniżej link, dokładnie słychać od 40 sekundy. Co to może być? Lancer z 2009, silnik 1.8 143 km.

https://youtu.be/cII5TxTkupQ

Dzidek1 - 08-06-2019, 07:10

Prawdopodobnie jest to sprzęgło od klimatyzacji które załącza kompresor, wyłącz klimatyzację i wtedy posłuchaj czy będzie takie stukanie.😉
stosik - 08-06-2019, 12:11

Poczytałem trochę i to chyba rzeczywiście to. Tylko nigdzie mi się nie rzuciło w oczy, że dzieje się tak też po zgaszeniu silnika przez k8lka chwil... rozumiem że to nic nie zmienia? No i kwestia tego, że jak byłem u mechanika to była cisza, chociaż klima też była włączona...

Oczywiście spróbuje wyłączyć klimę jak zacznie stukać i jeśli przestanie, to znaczy, że tak ma być i nic z tym nie robić?

Dzidek1 - 08-06-2019, 23:05

No jeżeli stuka po wyłączeniu silnika no to raczej nie będzie to klima🤔 ale to co na filmiku to elektromagnes od klimy.