Nasze Miśki - Lancer Gti 1.8 4g93
Boncky - 08-06-2019, 22:35 Temat postu: Lancer Gti 1.8 4g93 witam wszystkich serdecznie,
jestem posiadaczem autka, które pewnie część z Was może kojarzyć ? Lancer Gti z Pakietem Evo II gsr oryginalnie kierownica po lewej stronie, autko przeznaczone na rynek Szwajcarski
z wyposażenia :
- elektryczne szyby, lusterka, elektryczny szyberdach
- fotele Recaro Speed,
- kierownica Momo,
- nowy filtr powietrza K&N,
- rozpórka przód,
- zawieszenie Koni z regulacją twardości,
- koła OZ F1
- Shortshifter
- Hamulce EVO3
- Zegary JDM - wyskalowane do 180km/h
planowane jest doprowadzenie auta do "prawilnego stanu"
blacharka, czyli najgorszy temat, dla mnie jest w bdb stanie, parę elementów do poprawy... aktualnie zrzucam głowicę bo mamy wyciek, przejrzę silnik, następnie ogarnięcie detali i zobaczymy co dalej.
ktoś zna ofiarę? może jakieś info ?:) szukam paru części, komuś coś zalega?:)
jakieś wskazówki od kolegów po fachu ?
Boncky - 10-06-2019, 20:12
Potrzebuję kpl rozrząd i kpl uszczelek na silnik, gdzie kupię? I jakiej firmy polecacie? Lub co omijać? Jakiś sprawdzony dostawca? Nie orientuje się w Japończykach więc proszę o pomoc
Ja_good - 12-06-2019, 20:58
Siema. ciesze sie bardzo ze auto zyje.
Polecam temat
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45299&postdays=0&postorder=asc&start=0
Boncky - 13-06-2019, 18:23
ooo dzięki za linka, więc teraz ja go doprowadzę do jak najlepszego stanu ps: może coś Ci z niego zostało ?:)
aktualnie głowica w trakcie robienia, niedługo ogarnę blacharkę i nowy lakier będzie
mkm - 02-07-2019, 02:09
Boncky, więcej zdjęć!
Widzę, że wreszcie ktoś odrobinę mu "look" zmienił. Do zeszłego roku kolejni właściciele tylko kolor felg zmieniali Wybór felg Twój czy poprzednika?
Boncky - 09-07-2019, 21:08
mkm napisał/a: | Boncky, więcej zdjęć!
Widzę, że wreszcie ktoś odrobinę mu "look" zmienił. Do zeszłego roku kolejni właściciele tylko kolor felg zmieniali Wybór felg Twój czy poprzednika? |
felgi poprzednika niebawem będą zdjęcia,
aktualnie :
w pełni zregenerowa głowica,
kpl uszczelek,
nowe świece olej, filtry,
czujnik temp i ciśnienia oleju
nowy rozrząd
następny etap, blacharka i nowy lakier.
ps: szukam tej szuflany/kieszonki z klapką na środku konsoli, może ktoś ma?
Boncky - 09-07-2019, 21:08
kolego proszę odpisz na pw na pytanie:)
Boncky - 14-07-2019, 21:05
głowica zrzucona:
głowica zregenerowana:
i oczywiście w trakcie montażu, przykręcałem nowy napinacz rozrządu i nawet nie dokręcałem jeszcze specjalnie i urwała się górna śruba ! a gwint został w bloku !!!! oczywiście Kurczaki górna do której nie ma dostępu !
Edit: Krzaczki zaliczamy do wulgarów.
mkm - 14-07-2019, 21:15
Boncky, chwalimy się drugą stroną - tam czaiło się zło
Dużo zebrali?
To moja.
Boncky - 15-07-2019, 19:40
mkm napisał/a: | Boncky, chwalimy się drugą stroną - tam czaiło się zło
Dużo zebrali?
To moja.
Obrazek |
a no właśnie sam się zdziwiłem, dosłownie muśnięta, zawory i gniazda zdrowe, ogólnie nie mieli co robić, co się nie zdarzyło jeszcze w mojej karierze, bo zawsze coś jest rozwalone, ale nie może być tak dobrze, dzisiaj rozebrałem połowę silnika, musiałem go spuścić i rozkręcałem 8 godzin gwint z śruby napinacza w której dodatkowo złamał się rozwiertak do wyciągania urwanych gwintów, jeszcze nie skończyłem a już nie nawidzę tego auta !!!
z dobrych rzeczy przy okazji sprawdziłem Panewki - ładne bez rys nie zdarte.
ujęło mnie tylko zamontowanie miski przez poprzedniego właściciela na sam sylikon...
Bizi78 - 15-07-2019, 19:51
Boncky napisał/a: | ujęło mnie tylko zamontowanie miski przez poprzedniego właściciela na sam sylikon... |
Bo tak jest fabrycznie .
Bzyk_R1 - 15-07-2019, 20:10
Mitsubishi tak ma, wszędzie "liquid gasket" praktycznie. Sam tak składałem miskę na reinzosil.
mkm - 15-07-2019, 20:58
Boncky, nie kupiłeś zwykłego auta - pamiętaj o tym.
Przerwij prace, ściągnij sobie manuale i się z nimi zapoznaj.
momenty dokręcania, uszczelki, środki do uszczelnień.
Nie ufaj mechanikom, którzy będą "dobierać" oringi, docinać uszczelki itp. itd.
Nie bój się wydać kilka złotych w ASO (chociaż to zaboli).
Powodzenia
Boncky - 16-07-2019, 21:50
tak, zawsze korzystam z manuala i już wszystko wiem...:)
Boncky - 22-07-2019, 21:11
Mam pytanie techniczne, zaraz po odpaleniu przez chwilę auto jest na ssaniu automatycznym, czy można regulować obroty na jakie wchodzi na ssaniu? I czy obroty biegu jałowego też można na czymś regulować?
|
|
|