To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Lusterka zewnętrzne

Tom_alfik - 18-06-2019, 09:54
Temat postu: Lusterka zewnętrzne
Niniejszym chciałbym rozwinąć temat, którego ślady już na tym forum przewijały się. Np. w tym wątku:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1594258&highlight=sk%B3adanie+lusterek#1594258

W moim przypadku nie miałem składanych lusterek, a że wcześniej 8 lat użytkowałem Grandisa - miałem pojęcie jak to powinno działać.
Apogeum nastąpiło gdy przypadkowo rozwaliłem lusterko o bramę garażową. Przy okazji naprawy stwierdziłem, że wiązka w drzwiach ma 9 przewodów, a w lusterku stałym było tylko 5 - 2 żyły do grzania i 3 - sterowanie.
Postanowiłem zaryzykować, kupiłem okazyjnie parkę lusterek w moim kolorze, z kierunkami i z kamerami (dla mnie zbędne, ale ich nie wytnę). 13 żył. Do kompletu oczywiście przełącznik lusterek z przyciskiem składania.
Po zamontowaniu całości funkcje: sterowanie, kierunki działają, składanie niestety nie.
Na schemacie widoczne są przekażniki DOOR MIRROR FOLD / UNFOLD RELAY, nie mam pewności czy one są na pokładzie. No i niepewność co do aktywacji w ETACS.
W warunkach domowych pewnie tego nie sprawdzę, ale może są jakieś metody typu otwórz 5 razy drzwi tupnij w podłogę i zapal światła na aktywację?
(w taki sposób obudziłem przeciwmgielne - które były a nie świeciły. Poradnik znalazłem tu na forum.)

Mam zaproszenie na akcję serwisową, może przy tej okazji uda się coś zdziałać w serwisie?

tokyo - 20-06-2019, 12:37

trzeba zakodowac glowny komputer by widzial ze sa lusterka i odblokowac komputer by reagowaly na pilota

15 min roboty

ale na tupniecie nie zareaguje :)

Tom_alfik - 06-07-2019, 16:13

Szanowni Koledzy,
dziś w końcu nastąpił ten dzień - doszła do skutku od dawna planowana wizyta w serwisie w związku z zaproszeniem na akcję serwisową (dla mnie to cała wyprawa do cywilizacji). Oczywiście gdy już auto było w serwisie poprosiłem o aktywowanie lusterek zewnętrznych.
Operacja trwała ok. godziny, po czym kierownik serwisu oświadczył że nie da się tego w prosty sposób zrobić. Istniejący w moim pojeździe soft nie ma tej funkcji.
Trzeba auto wstawić w tygodniu na dniówkę, aby serwis mógł ściągnąć z Warszawy odpowiednie oprogramowanie i wykonać czynności.
Koszt proponowany przez tenże serwis: 2000,-zł.
Dodatkowo otrzymałem ostrzeżenie, że gdybym próbował to robić na własną rękę - będę miłą problem z uruchomieniem pojazdu, mogę uwalić ETACS.

I tu moje pytanie do Znawców - zwłaszcza do kolegi Tokyo:
czy można to obejść? Czy da się uruchomić automatykę składania lusterek zewnętrznych po koszcie niższym od propozycji serwisu?
Instalacja do lusterek ma 9 przewodów, przycisk składania lusterek na drzwiach jest.

Ze stolicy Karkonoszy

tokyo - 14-07-2019, 09:27

tak da sie bez najmniejszego problemu za cene o wieele nizsza bez uszkodzenia i sladu w systemie ETACS
Tom_alfik - 14-07-2019, 10:43

Tak myślałem.

Wobec tego dalsze rozmowy z tokyo będę prowadził prywatnymi kanałami.

[ Dodano: 22-07-2019, 11:03 ]
No i udało się przeprowadzić operację uaktywnienia lusterek.
Ogromne podziękowania dla kolegi Tokyo, jego wiedza jest nie do przecenienia.
Przy okazji dowiedziałem się, że mam alarm - został uaktywniony.
Ponadto zyskałem:
- automatykę wycieraczek, tzn. włączenie wycieraczek powoduje przełączenie dziennych świateł na mijania. Ponadto gdybym zmienił przednią szybę na taką z czujnikiem deszczu - to reszta już jest do załączenia pełnej automatyki.
- jest również autoryglowanie - po ruszeniu i przekroczeniu prędkości 15km/h drzwi samoczynnie się ryglują, po wyłączeniu silnika odryglowują się. W czasie jazdy normalnie działa przycisk ryglowania.

I to wszystko w 15 minut, wystarczyło poklikać w laptopie.

I na koniec taka dygresja: gdybym uwierzył w to co usłyszałem w serwisie - byłbym biedniejszy o 2k zł. Powiem delikatnie - to nieuczciwe.

token13 - 27-01-2020, 21:06

Witam proszę o informacje czy mogę samemu wyłączyć automatyczne składanie lusterek zewnętrznych ?
rajan - 27-01-2020, 23:47

token13 napisał/a:
Witam proszę o informacje czy mogę samemu wyłączyć automatyczne składanie lusterek zewnętrznych ?

Samemu można ustawić przez MMCS - w ustawieniach pojazdu.