Pajero III - Klimatyzacja tył
piotr277 - 18-06-2019, 19:20 Temat postu: Klimatyzacja tył Odebrałem dzisiaj auto z serwisu klimy - lecz jutro będzie dogrywka
Przed serwisem klima z przodu chłodziła ale bez szału a z tyłu w ogóle nie chłodziła.
Warsztat ustawił pojemność czynnika w układzie na 750 g, musiał dobić 300 g. Po tej operacji z przodu klima chłodzi jak trzeba ale z tyłu nadal nic
Ile czynnika powinno być w całym układzie? Może te 750 g to nadal za mało..? Co jeszcze można zbadać z tylną klimatyzacją? Jest tam jakiś oddzielny zawór?
zbyszekm2 - 19-06-2019, 12:49 Temat postu: Re: Klimatyzacja tył
piotr277 napisał/a: | Odebrałem dzisiaj auto z serwisu klimy - lecz jutro będzie dogrywka
Przed serwisem klima z przodu chłodziła ale bez szału a z tyłu w ogóle nie chłodziła.
Warsztat ustawił pojemność czynnika w układzie na 750 g, musiał dobić 300 g. Po tej operacji z przodu klima chłodzi jak trzeba ale z tyłu nadal nic
Ile czynnika powinno być w całym układzie? Może te 750 g to nadal za mało..? Co jeszcze można zbadać z tylną klimatyzacją? Jest tam jakiś oddzielny zawór? |
750 al nie które wesje podaja 820
Masyzna do napełniania moze być rozkalibrowana w twoim pryzpadku
piotr277 - 19-06-2019, 22:22
Dzisiaj sprawdzone - przewód do tylnego parownika robi się zimny. Wygląda na to, że tylny parownik jest sprawny. Ilośc czynnika też jest raczej ok, sprawdziłem w manualu - powinno być 740-770.
Podejrzenie jest na silniczek w tylnym zespole parownika i nagrzewnicy, który steruje temperaturą powietrza ciepło - zimno.
Czy bywa on problematyczny, czy może wiązka do silniczka..?
Z kolei silniczek, który steruje kierunkiem nawiewu w zależności od temperatury (ciepło na nogi, zimno z góry) działa prawidłowo.
|
|
|