[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Coś stuka w zawieszeniu
Anonymous - 07-04-2007, 17:31 Temat postu: [CA4A 1.6] Coś stuka w zawieszeniu Witam
od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczek Colciaka, i jeździ mi się super. Jednak niedawno zauważyłem, czy też bardziej poczułem lekkie stukanie w przednich kołach tak jakby jakieś luzy były czy coś. Nie wiem teraz czy jestem przewrażliwiony ale wydaje mi się, że to się nasila. I bardzo dokładnie słychać to przy małej prędkości na nierównościach.
Kolega mówi, że są to jakieś gumki które niby trzeba wymienić i to taniocha, ale we wtorek jade do mechanika i ma to zbadać.Lecz wcześniej pytam się was co to może być i jakie koszta będę musiał ponieść?
Hugo - 07-04-2007, 20:14
Na 99,999 % to jest to . A propos u mnie też są do wymiany. Możesz przybliżyć trochę te stuki. Czy są one takie bardziej "głuche" czy "krótkie" i częste.
Anonymous - 07-04-2007, 21:44
krótkie, częste W moim colcie najprawdopodbniej po prawej stronie do wymiany ale jak już robić to obie strony.
Pzdr
Anonymous - 07-04-2007, 23:38
jak masz juz troszke kilometrow zrobione(ok. 180tys.) to moze to tez byc gorne mocowanie amortyzatora (razem z lożyskiem). koszt to ok. 130zl
Anonymous - 07-04-2007, 23:47
Hugo napisał/a: | Na 99,999 % to jest to . A propos u mnie też są do wymiany. Możesz przybliżyć trochę te stuki. Czy są one takie bardziej "głuche" czy "krótkie" i częste. |
To trudno określić Hugo, dla mnie naprościej wytłumaczyć ten dźwięk jak czynność, tak jakby luzy w zawieszeniu(jadę i coś nie styka), i wydaje to taki głuchy odgłos, a częstotliwość zależy od nawierzchni po jakiej jade
Trudno mi to opisac, no ale staram sie.
Teraz myślę jak to dokładnie powiedzieć mechanikowi tak aby nie zdarł ze mnie 200zł ...
Hugo - 08-04-2007, 00:12
SHEEP napisał/a: | wydaje to taki głuchy odgłos, a częstotliwość zależy od nawierzchni po jakiej jade | Wiem, że kupiłeś bardzo zabanego Colta więc na 100% te stuki, w dodatku "głuche" (zresztą inne też) to są w/w gumy stabilizatora i/lub łączniki stabilizatora. Przeważnie to i to. Zdejmij koło i wodząc wzrokiem po drążku stabilizatora (mam nadzieję, że wiesz co to) skieruj wzrok głębiej w kierunku środka auta. Zobaczysz wtedy tę gumę, która jest przymocowana metalową klamrą i na 100% będzie mieć luzy. U mnie ok. 0,5 cm luzu. Łączniki zobaczysz bez problemu.
Anonymous - 08-04-2007, 00:38
Hugo napisał/a: | SHEEP napisał/a: | wydaje to taki głuchy odgłos, a częstotliwość zależy od nawierzchni po jakiej jade | Wiem, że kupiłeś bardzo zabanego Colta więc na 100% te stuki, w dodatku "głuche" (zresztą inne też) to są w/w gumy stabilizatora i/lub łączniki stabilizatora. Przeważnie to i to. Zdejmij koło i wodząc wzrokiem po drążku stabilizatora (mam nadzieję, że wiesz co to) skieruj wzrok głębiej w kierunku środka auta. Zobaczysz wtedy tę gumę, która jest przymocowana metalową klamrą i na 100% będzie mieć luzy. U mnie ok. 0,5 cm luzu. Łączniki zobaczysz bez problemu. |
No znasz mnie Hugo, i pomogłeś mi już w wieliu sprawach. Sprawdzę te gumki i dam znać
Jakby to byłyu gumki to skąd najlepiej kupić?
[ Dodano: 08-04-2007, 01:26 ]
Aaaaa jeszcze jedno ziomy, bo mnie to zastanawia. Jak kupiłem Colta to otrzymałem klucze, dwa do zamka( w tym jeden zapasowy) i jeszcze jeden. Myślałem ,że do wlewu plaiwa ale NIE. Do czego może on być??
Hugo - 08-04-2007, 18:23
SHEEP napisał/a: | Jakby to byłyu gumki to skąd najlepiej kupić? | U Japaneze. Jak go znaleźć? Wpisz w wyszukiwarkę forum słowo: japaneze. Powodzenia.
Marcin-Krak - 08-04-2007, 19:43
SHEEP napisał/a: | Aaaaa jeszcze jedno ziomy, bo mnie to zastanawia. Jak kupiłem Colta to otrzymałem klucze, dwa do zamka( w tym jeden zapasowy) i jeszcze jeden. Myślałem ,że do wlewu plaiwa ale NIE. Do czego może on być?? |
A czy tymi dwoma kluczami możesz otworzyć wszystkie drzwi i bagażnik ??
Może jest wymieniony zamek w bagażniku
Anonymous - 10-04-2007, 11:10
Marcin-Krak napisał/a: | A czy tymi dwoma kluczami możesz otworzyć wszystkie drzwi i bagażnik ??
Może jest wymieniony zamek w bagażniku |
Mogę otworzyć kluczem drzwi i bagażnik, do czego ten drugi to nie wiem. Najwyżeszj zadzwonię do właściciela.
[ Dodano: 11-04-2007, 11:35 ]
Co do stabilizatorów to wymienili gumy ale nadal stukało i drążek stabilizatora jest niestety zjechany i mogą go zrobic , ale to będę miał wóz na sobote a ja potrzebuje najpóźniej na piątek. Nie ma ktoś sprzedać drążka stabilizatora?
|
|
|