To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Czyszczenie parownika - klimatyzacji

supeer - 20-08-2019, 16:07
Temat postu: Czyszczenie parownika - klimatyzacji
Jak najlepiej "samemu" wyczyścić klimatyzacje? Po przez czyszczenie parownika czy tylko kanałami wentylacyjnymi?

Kupilem pianke do czyszczenia parownika ale nie widze do niego dostepu...
Czy karbowna plastikowa rurka doczepiona do dmuchawy prowadzi bezposrednio do parownika?

Miał ktos z tym doczynienia? Tu zdjecia z serwisówki....

spirosun - 23-08-2019, 15:30

Zeby czyszczenie miało sens to trzeba wymontować parownik i umyć go fizycznie np. preparatami firmy WURTH albo skorzystać z akcji promocyjnej ASO gdzie robią to metodą TUNAP w cenie 229zł z filtrem kabinowym.

https://www.arpol.com.pl/...sowe-mitsubishi

Akcja jest chyba co roku, ja robiłem w tym roku i jest ok.

zoozka - 24-09-2019, 10:02

Z tego co się zorientowałem, metoda "tunap" nie polega na rozbieraniu całego układu i demontażu parownika (raczej nie jest to robota za 229 PLN) tylko wpuszczeniem pod ciśnieniem środka odgrzybiającego "tunap" poprzez odpływ skroplin z parownika.

Czy jest ktoś kto "odświeżał" samodzielnie (chemią) parownik, idzie się do niego dostać od strony filtra kabinowego za pomocą wężyka? Z tego co przestudiowałem schemat, to parownik jest mocno zabudowany, więc bezpośrednio spryskać parownik może być ciężko.

Jeśli nie idzie się dostać do parownika, to może ktoś jest w stanie podpowiedzieć w którym miejscu można dostać się do rurki odprowadzającej skroploną wodę z parownika?

Dzięki z góry za pomoc.

supeer - 24-09-2019, 15:56

W weekend wsadze kamere w" te" otwory i dam znac czy widac parownik
Raiz3n89 - 08-10-2019, 09:02

supeer, sprawdzales moze? Kupilem outka i strasznie wali skatpetami jak wlacze klime, tez czeka mnie czyszczenie.