To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Nakładki na nadkola

JawkaM - 17-09-2019, 00:38
Temat postu: Nakładki na nadkola
Cześć, czy bawił się ktoś z Was w zakładanie takich plastikowych czarnych nakładek na nadkola jakie są teraz w standardzie montowane do wersji ASX Intense?

Chodzi mi o coś takiego:

Nie chodzi mi o jakiś wiejski tuning i chrom, tylko i wyłącznie o coś podobnego do oryginału albo oryginał. Widzę że na wybranych aukcjach allegro albo ogłoszeniach OLX można znaleźć takie elementy, ale mają one specjalne zaczepy do montowania w otworach błotników.
Zastanawiam się czy jest jakaś inna i skuteczna metoda montażu czegoś takiego i czy poza oryginalnymi nakładkami ktoś oferuje coś bardzo podobnego.

Bawił się ktoś z tym może?
Wydaje mi się że może to być przydatne w przypadku korzystania z kół 18", jak na zdjęciach powyżej, ponieważ mogą być na limicie jak chodzi o wystawanie poza obrys auta, jeśli nie zastosuje się tych nakładek, które jakby nie było poszerzają nadkole o ~1.5cm.

adek - 17-09-2019, 15:12

Witam Wszystkich,
podpinam się pod temat gdyż sam rozważam zakup takich nadkoli. Oryginalne kosztują powyżej 2,5 tys. i są wkręcane (z tego co widziałem) natomiast te z aledrogo niby na klips i za około 200 zł ale jak to wygląda i czy są problemy to nie wiem. Najgorsze, że mało tego na serwisach więc nie ma jak sprawdzić organoleptycznie.

Laknat - 17-09-2019, 17:06

Zwróćcie uwagę, że pod takie nieoryginalne będzie się na pewno dostawała woda i błoto i z czasem korozja zje wam błotniki. Pytanie, czy warto zatem kupować coś takiego?
bob1969 - 17-09-2019, 18:20

Oryginalne mają uszczelki, ja bym radził porównać w salonie żeby nie było jak pisze kolega wyżej.
JawkaM - 18-09-2019, 09:06

Tak, wszystko się zgadza, są tam uszczelki (taka jakby pianka) oraz na wewnętrznej części osłony są takie spinki, to nie są wkręty.

Wydaje mi się, że nie warto wiercić otworów samodzielnie z wiadomych powodów, więc jeśli ktoś będzie rozważał założenie takich nawet oryginalnych nakładek pozostaje tylko opcja przyklejenia tego na jakiejś mocnej taśmie dwustronnej 3M.

pitt63 - 12-05-2022, 08:20

Widzę, że temat tak jakby zamarł jakiś czas temu. Czy nikt nie kontynuował tematu nakładek? Też się nad nimi zastanawiam.
zbigniew77 - 12-05-2022, 18:45

Podpinam się pod temat ..ale nie jestem zwolennikiem takich nakładek.Zgodzę się z moim przedmówcą ..Laknat". Tego typu nakładki trzymają wilgoć. Z czasem zbiera się tam kurz który w połączeniu z wodą jest zwykłym błotem trzymającym wilgoć.Proszę zwrócić uwagę na wypowiedzi innych urzytkowników o rdzewiejących klapach bagażnika ASX w okolicy tablic rejestracyjnych.!!! właśnie tablice nakręcane są na plastikowe nakładki pod którymi nieustannie zbiera się wilgoć i niestety robi swoje.